Belföld

Nem a mérleg hiánya, hanem a profitkivonás lepte meg az elemzőket

A folyó fizetési mérleg júniusi alakulása nem, ám ezen belül a profitkivonás mértéke meglepte az elemzőket, akik mintegy 200 millió euróval kevesebb profitkiutalással és folyó fizetési hiánnyal számoltak, az év egészében ennek ellenére továbbra is 4 milliárd euró körüli deficitet prognosztizálnak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közölt adatai szerint a folyó fizetési mérleg hiánya júniusban 567 millió eurót tett ki, így az első hathavi deficit elérte a 2,313 milliárd eurót, csaknem a dupláját a tavaly azonos időszaki, 1,205 milliárd eurós hiánynak.

Nyeste Orsolya a Postabank Rt., és Mihálovits Zsolt az Inter-Európa Bank Rt. elemzője egyaránt a tavaly júniusinál alacsonyabb profitkivonásra számított. ” A forint árfolyamának gyengülése miatt arra számítottunk, hogy a profitkivonás mértéke nem lesz jelentős júniusban, így meglepetésként ért, hogy a tavaly azonos időszakival csaknem megegyezően 240 millió euró jövedelmet utaltak az anyaországba a
cégek ” – mondta Nyeste Orsolya.

Az elemző szerint a folyó fizetési mérleg áruforgalmi hiánya nem meglepő, összhangban áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által múlt héten közölt adatokkal, az idegenforgalom teljesítménye azonban a vártnál jobban alakult.

Az elemző az év egészére 3,8-4 milliárd euró körüli folyó hiányt prognosztizált. Mihálovits Zsolt is arra számított, hogy a profitátutalással a társaságok kivárnak, mivel a forint árfolyama a sávközép eltolása miatt éppen júniusban, 6-8 százalékkal gyengült az euróhoz képest.” A gyenge forint ellenére a tavaly júniusival szinte megegyező profitkivonás a külföldi tulajdonban lévő cégek kedvezőtlen gazdasági várakozásaira utal” – tette hozzá.

Az elemző szerint az első félévre jellemző folyamatok a második félévben is folytatódnak, az import várhatóan tovább nő, az export alakulásában az utolsó negyedévben szerény mértékű javulás várható. “A kivitel növekedését erősítheti a korábbinál gyengébb forint és az év végére várt európai konjunktúra” – mondta. Mihálovits Zsolt hozzátette, hogy a várt kismértékű nyugat-európai gazdasági fellendülés kezdetben várhatóan tovább növeli a folyó fizetési mérleg hiányát a beruházási célú import növekedése miatt.” Ugyanakkor a továbbra is jelentős bérkiáramlás magasan tartja a fogyasztási célú import szintjét is” – mondta.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik