Belföld

Kevesebb a turista Budapesten

Az idén az első félévben a főváros kereskedelmi szálláshelyein 838 ezer vendég szállt meg, 5,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfői jelentésében.

A KSH szerint a vendégforgalom mintegy 80 százalékát kitevő külföldi vendégek száma 6,8 százalékkal esett vissza, a belföldieké ezzel szemben 2,4 százalékkal emelkedett. A vendégek összesen 2,179 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, 4,3 százalékkal kevesebbet, mint 2002 első hat hónapjában.

Az év első hat hónapjában Budapest légi és folyami határátkelőin 619 ezer külföldi vendég érkezett a fővárosba, számuk 2,9 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Ezeken a határátkelőkön 310 ezer magyar állampolgár utazott külföldre, 6,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Pest megye kereskedelmi szálláshelyeinek vendégforgalma 2003 első félévében visszaesett az egy évvel korábbihoz képest. A vendégek száma 9,8 százalékkal mérséklődött, a vendégéjszakáké pedig 11 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest. A külföldi vendégek száma 9,1 százalékkal, míg a forgalom héttizedét kitevő belföldi vendégeké 10,1 százalékkal csökkent.

Az év első hat hónapjában a megye határállomásain keresztül 72 ezer külföldi érkezett az országba, 18 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A magyar állampolgárok határátlépéseinek száma 22 százalékkal növekedett, és megközelítette a 117 ezret.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik