Belföld

Tokióban tőzsdezárás után is kereskednének

A négy legnagyobb japán online brókerház arra próbálja rávenni a tokiói tőzsdét, hogy a kisbefektetők érdekeinek kedvezve tegye lehetővé a részvények zárás utáni elektronikus kereskedelmét.

Egy nemrégiben végzett felmérés szerint a magánbefektetők 81 százaléka érdeklődik a zárás utáni elektronikus kereskedelem iránt.

Az online brókercégek a magánbefektetők részvénykereskedelmének több mint ötven százalékát bonyolítják a tokiói tőzsdén. Közülük a négy legnagyobb, a Softbank Investment Corp érdekeltségébe tartozó E*Trade Securities, a Matsui Securities Co Ltd., a DLJdirect SFG Securities és a kabu.com a 243 milliárd dolláros online forgalom hatvan százalékát felügyeli.

A tokiói tőzsde tett egy sikertelen kísérletet a zárás utáni kereskedelem bevezetésére 2000-ben, ami a hagyományos brókercégek érdektelenségén bukott meg. 2002-ben az amerikai Goldman Sachs Group Inc befektetési bankház “Moon Trade” zárás utáni kereskedelmi kezdeményezése hamvába holt a tőzsdei befektetések iránt akkoriban visszaesett érdeklődés miatt.

A Nikkei225 index áprilisi mélypontja óta elért nyereségei és a tőzsde megnövekedett forgalma azonban fokozódó befektetői bizalomra és érdeklődésre utalnak, ezért bizakodásra adnak okot az elképzelés kivitelezhetőségét illetően.

A Goldman Moon trade szolgáltatásában résztvevő Matsui és a DLJdirect brókercégek szerint a kezdeményezés azért fulladt kudarcba, mert market-making technikája nem nyerte meg a befektetők bizalmát. A Moon Trade kimúlásával egyedül a Monex maradt meg az elektronikus zárás utáni kereskedelem porondján.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik