Belföld

A PSZÁF szerint félreértésen alapulnak a PM vádjai

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) álláspontja szerint félreértéseken alapulnak azok a sajtónyilatkozatok, amelyek Gál J. Zoltán kormányszóvivő tájékoztatása alapján felvetik a felügyelet felelősségét a K&H brókercégének ügyében.

A PSZÁF által csütörtökön kiadott közlemény szerint dátumelírás történt a László Csaba pénzügyminiszternek megküldött ez év július 28-i levélben.


A Pénzügyminisztérium szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől kért és megkapott, a Kereskedelmi és Hitelbank csoportnál az elmúlt években lefolytatott felügyeleti vizsgálatokról szóló soron kívüli tájékoztatás néhány megállapítása arra enged következtetni: a felügyelet hosszabb ideje tudhatott a K&H bankcsoportnál folyó visszaélésekről.

„A Közép-Európai Brókerképző Alapítvány igazolását a felügyelet nem 2002. július 23., hanem 2003. július 23. napján vette kézhez. Ebben a levélben a brókerképző alapítvány hivatalosan is megerősítette azt a tényt, hogy Kulcsár Attila nem rendelkezik megfelelő szakképzettséggel” – állítja a felügyelet közleményében.

A felügyelet dokumentuma szerint “a Kulcsár Attila személyi anyagában szereplő, a Közép-Európai Brókerképző Alapítvány által 97/159 sorszámon, a tőzsdei szakvizsga sikeres letételét igazoló okiratot az intézmény eredetileg más nevére állította ki. Ennek igazolására az eredeti dokumentumok másolatát a felügyelet a pénzügyminiszternek átadta”.

A felügyelet közleménye a brókercég informatikai rendszerével kapcsolatban leszögezi: a felügyeletnek arra vonatkozóan nem volt információja, hogy egy korábbi informatikai rendszer Kulcsár Attila “magán-nyilvántartásaként” tovább működött. Erről a felügyelet (a tulajdonosokkal egy időben, az általuk lefolytatott belső vizsgálat eredményeképpen) csak 2003. július 4-én szerzett tudomást, amikor a visszaélésekben feltehetően érintett munkavállalók személyi számítógépeinek adattartalmát a főhatóság másolatban megkapta.

A közlemény szerint a felügyelet a rendelkezésére álló eszközökkel csak a hivatalosan működő informatikai rendszerek ellenőrzésére képes, ahogy ez a K&H csoport esetében is megtörtént. A PSZÁF a reagálásában kiemeli: az informatikai rendszerek jogszabályi megfelelőségéről a felügyelet 2002-ben lefolytatott eljárásában a K&H Equities Rt. és a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. vonatkozásában is több nyilatkozatot tettek az e rendszereket szállító szoftvertársaságok, illetve a könyvvizsgáló. Ezeknek a nyilatkozatoknak a tartalma szerint mindkét társaság informatikai rendszere megfelel a tőkepiaci törvény előírásainak, továbbá azok az ügyfelek szempontjából biztonságosnak tekinthetők.


Mindezek alapján a PSZÁF-nak nem volt oka kételkedni a K&H Equities Rt. és a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. informatikai rendszereinek megfelelőségében – áll a főhatóság reagálásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik