Belföld

Lakásrezsi-válság – jelentősen emelkedő lakhatási költségek?

A kormány végezze el a közüzemi díjak tervezett áfa-módosításának modellszámítását, hatáselemzését és a civil szervezetek bevonásával folytasson hatékonyabb előkészítő tevékenységet - szorgalmazta a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének elnöke csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Farkas Tamás hiányolta azt is, hogy a tervezett módosítás nem jár együtt szociálpolitikai jövedelempótló intézkedésekkel. Elmondta, hogy számításaik szerint az átlagos magyar család nettó jövedelme 100 ezer forint, a lakásköltségei pedig meghaladják a nettó háztartási jövedelem 30 százalékát. Tájékoztatása szerint ez az arány az Európai Unióban 22-26 százalék.

“A közüzemi díjak tervezett áfamódosítása – amely 12-ről 15 százalékra nőne – és a távfűtés áfájának 12-ről 23 százalékra tervezett emelése körülbelül 10 ezer forint többletköltséget eredményezhet, emellett egyelőre nem ismert e szolgáltatások jövő évi tervezett áremelkedése” – tette hozzá az elnök.

Kifogásolják azt is, a kormány év közben is jelentős mértékű áremelkedést hajt végre, amely felborítja a gazdálkodó szervezetek tervezhető árbevételét. Bányai Péter Mihály, a tizennyolc társadalmi szervezet tevékenységét koordináló Társadalmi Konföderáció elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: “lakásrezsi-válság” van az országban, a lakossági jövedelmek és lakhatási költségek közötti olló egyre szélesebbre nyílik.

Elmondta: a szervezet, egyetértésben az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesülettel, fogyasztóellenesnek tartja a távfűtés új számlázási eljárását és “szemfényvesztésnek”, hogy miközben a távhőszolgáltató mért hőmennyiségről beszél, “a tényleges lakásonkénti fogyasztás nem szabályozható és mérhető mindenhol”.

Hozzátette: a Társadalmi Konföderáció “tűrhetetlennek tartja”, hogy piaci árakról szól a “propaganda”, miközben a panellakók nyáron is fizetnek a fűtésért “készenléti díjat”. Bányai Péter Mihály rámutatott: álláspontjuk szerint meg kell állítani a közüzemi díjak aránytalan drágulását, ezért tárgyalni kívánnak a távfűtési szolgáltatókkal. Mivel a lakhatás költségei véleményük szerint a családok harmadára “elviselhetetlen terheket rónak”, ezért más társadalmi szervezetekkel együtt egyeztetést kezdeményeznek a szociális kormányzattal.

Megjegyezte: a távhőszolgáltatást több mint 100 településen 650 ezer háztartás veszi igénybe, így körülbelül 2 millió állampolgárt érint közvetlenül a távhőszolgáltatás 1991 óta létező versenyhátránya, amely véleménye szerint az árkiegészítés megszüntetéséből és a “máig mesterségesen alacsonyan tartott gázárakból” ered.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik