Belföld

Reformok kereszttűzben – lesz-e vízumkényszer?

A kormány szerdai ülésének két központi témája a védelmi reformról szóló előterjesztés és a közigazgatási szolgáltatások korszerűsítésére vonatkozó elképzelés megtárgyalása - olvasható a Népszabadságban. Mindkét előterjesztés viták kereszttüzében áll.

A javaslatokat nemcsak az ellenzék bírálja: a kormánypártok rokonszenvét sem nyerték el maradéktalanul. A védelmi reform kapcsán levélben kér tájékoztatást Juhász Ferenc honvédelmi minisztertől Szili Katalin, a parlament elnöke, Toller László, Pécs polgármestere és Kékes Ferenc, a megyei önkormányzat elnöke. Arra kérnek választ, hogy miért kell megszüntetni a pécsi székhelyű Szigetvári Zrínyi Miklós Tüzérdandárt. Tudni szeretnék, mikor és milyen feltételek mellett történik meg az alakulat megszüntetése, milyen kormányzati garanciák vehetők igénybe a foglalkoztatási problémák megoldására?

A közigazgatási reformot kedden Balsay István fideszes képviselő támadta, amikor kijelentette: most nem időszerű a regionális rendszer átalakítása, aki most akarja átrajzolni Magyarország közigazgatási, területfejlesztési térképét, annak ötven évre előre kell látnia a lépés társadalompolitikai és egyéb következményeit. E nyilatkozat előrevetíti azokat a nehézségeket, amelyekkel a kormánynak meg kell küzdenie: számos döntéshez kétharmados támogatásra volna szükség. A kormány tárgyalja azt az előterjesztést, hogy Magyarország november 1-jétől – uniós jogharmonizációja keretében – vízumkötelezettséget vezet be Szerbia-Montenegróval és Ukrajnával szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik