Belföld

Japán vádak Amerika ellen Hirosima évfordulóján

Hirosima polgármestere a város ellen végrehajtott amerikai atomtámadás 58. évfordulóján szerdán elítélte az Egyesült Államokat, mert újabb atomfegyver-technológiák kifejlesztésére törekszik és az összeomlás szélére sodorta az atomsorompó-szerződést.

Akiba Tadatosi a hirosimai Békeparkban kijelentette, hogy a nukleáris robbanófejek amerikai fejlesztése, a fejlett atomfegyverek gyártása terén végzett kutatások, valamint az iraki háború veszélybe sodorta a világbékét.

Az atomsorompó-szerződés, az atomfegyverek felszámolásának legjelentősebb nemzetközi eszköze, az összeomlás szélére került, miközben az amerikai-brit irányítással végrehajtott iraki háborúval azt az állítást akarják most bizonyítani, hogy a háború egyenlő a békével – tette hozzá.

A polgármester szerint az atomsorompó-szerződés az amerikai nukleáris politika miatt gyengült meg, amely nyíltan szól a megelőző első atomcsapás lehetőségéről, felszólít a mini atombombák és a kisebb környezeti kárt okozó, “használható atomfegyverek” kifejlesztésére, és úgy tűnik, az atomfegyvereket Istenként imádják. “Az összes ilyen típusú fegyver mérhetetlenül gonosz, embertelen és a nemzetközi jog szerint törvénytelen” – szögezte le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik