Belföld

Felhőre nadrágot – integrált vállalatirányítási rendszerek

A kis- és közepes vállalatok lassan ugyan, de érdeklődni kezdenek a vállalatirányítási megoldások iránt. A Számítástechnika munkatársa utánajárt, mennyire érzékelhető a trend a piacon.

A vállalatirányítási rendszerek hazai piaca – hasonlóan a nemzetközi trendekhez – stagnált az elmúlt évben. A korábban elsősorban a nagyvállalatokra koncentráló nemzetközi számítástechnikai cégek az elkövetkező hónapokban a kis- és közepes vállalatoknak szánt belépő szintű termékekkel jelennek meg. A helyi fejlesztők többek között a rugalmasságukkal, a magyar vállalatvezetési kultúra ismeretével és nem utolsósorban versenyképes áraikkal harcolhatnak.


Felhőre nadrágot – integrált vállalatirányítási rendszerek 1

Stagnál a piac, változik a trend

Az integrált vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó legújabb IDC tanulmány szerint az integrált vállalatirányítási (Enterprise Resource Planning – ERP) rendszerek magyarországi piaca 2002-ben dollárban számolva 10,1 százalékkal növekedett az előző évhez képest, és elérte a 38,69 millió dollárt. Figyelembe véve az árfolyamváltozásokat, ez forintban kifejezve stagnáló piacot jelent. Részleteiben viszont számos trend megfigyelhető – tudtuk meg Komáromi Zoltántól, az IDC Hungary kutatásvezetőjétől.

A nagyvállalati IT-beruházások visszafogása az ERP beruházásokat sem kerülte el, s ez csak tetézte a nagyvállalati szegmensben az utóbbi másfél évben megfigyelhető telítődést. Ebből következett, hogy a piaci terület meghatározó cégei, az SAP és az Oracle együttes piaci részesedése a 2001-es 59 százalékról 53 százalékra esett vissza.

Ezzel szemben a kis- és közepes vállalati szegmens továbbra is dinamikusan növekedett, kiegyensúlyozva a nagyvállalati piac visszaesését. Az elmúlt évben számottevően növekedett a vállalatirányításra fordított megoldások száma a középpiaci felhasználók között; elsősorban a helyi közművek, az építőipar, a gyártó iparágak, az üzleti szolgáltató cégek, az önkormányzatok, helyi közintézmények soraiban. Az IDC a piac egészét tekintve 10,6 százalékos éves növekedési rátára számít a következő öt év távlatában.

Tartják a pozíciókat

A vállalatirányítási rendszereket kínáló szállítók, illetve termékek versenyében – a licencek és utánkövetések alapján számolt – árbevétel szerint sorrendben az SAP, az Oracle, a Volán Elektronika, a Scala, illetve a QAD (MFG/PRO) végzett az élen; az IDC Hungary piaci részesedéseket nem adott ki. A magyar fejlesztők presztízsét jelzi, hogy a vállalatirányítási rendszerek eladásából szerzett árbevétel alapján a tíz legnagyobb szállító között van a Volán Elektronika mellett a Megatrend, az R&R Software és a GriffSoft is.

Az IDC elemzője úgy véli: a helyi ERP fejlesztők többsége megtartani látszik pozícióit, noha hosszabb távon sok olyan tényező mutatkozik, amelyre a helyi fejlesztőknek fel kell készülniük, ezek fokozódó versenyt vetítenek előre. A korábban a nagyvállalatokra és a közepes vállalati szegmens felső felére koncentráló nemzetközi szereplők a magyar vállalatok igényeinek, méretének és IT-költségvetésének jobban megfelelő, belépő szintű termékekkel jelennek meg.

Az Európai Uniós csatlakozás kis lépéselőnyhöz juttatja a nemzetközi szereplőket. Mégpedig azért, mert a külföldi tulajdonban levő vállalatok mellett – ahol az anyavállalat ERP preferenciái gyakorta meghatározzák a magyar leányvállalat preferenciáit – a nyugati piacokra termelő, beszállító magyar tulajdonú cégek között is egyre gyakoribb, hogy olyan megoldásokat keresnek, amelyek a Nyugat-Európában alkalmazott vállalatvezetési gyakorlatra, módszerekre építenek.

A teljes cikk a Számítástechnika augusztus 5-ei, 32. számában olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik