Belföld

Sok kicsi sokra megy – grid technológia

Az egymással összekapcsolt komputerhálózatok, a gridek korábban elképzelhetetlen számítási kapacitás elérését teszik lehetővé, s immár üzleti alkalmazásaik is megjelentek.

Érdekes kísérletet hajtottak végre amerikai kutatók három évvel ezelőtt: olyan matematikai problémát oldottak meg egy hét alatt a világ különböző pontjain működő számítógépek összekapcsolásával, amelynek végrehajtási ideje az akkor rendelkezésre álló legfejlettebb PC-vel 11 évig (!) tartott volna. A távoli komputerek összehangolásával előállított hálózat, a grid bebizonyította, hogy nem szükséges sokprocesszoros szuperszámítógépek építése a nagy teljesítményigényű feladatok elvégzéséhez.


Sok kicsi sokra megy – grid technológia 1

Szegény ember gridje


“A gridben olyan programok működnek, amelyek megtalálják és beosztják a rendelkezésre álló erőforrásokat. Ezért a feladatok egy dinamikus rendszeren futtathatók, ahol mindig változik az éppen munkálkodó processzorok száma, anélkül, hogy a felhasználó tudná, éppen kinek a gépét használja” – magyarázza Kacsuk Péter professzor, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (Sztaki) Párhuzamos és Elosztott Laboratóriumának vezetője.


Az eszményi gridet azonban még nem sikerült létrehozni, csak kompromisszumos megoldások léteznek. Az ideális olyan heterogén rendszer volna, amely – tekintet nélkül a hálózat tagjainak minőségére, azok processzoraira, vagy szoftvereire – mindig a belépők rendelkezésére állna.

Ha a grid a szegény ember szuperszámítógépe, akkor a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda (NIIFI) által vezetett KlaszterGrid projektben épülőhálózat a szegény ember gridje. Ez 9 egyetem és főiskola 550 PC-jét kapcsolja össze, amelyek nappal a hallgatók, vagy a tanszékek rendelkezésére állnak, éjszaka azonban grid üzemmódban működnek. Ez a grid a kizárólag hasonló paraméterekkel rendelkező, azonos szoftverekkel ellátott PC-kből épül fel.

 A gridre épülő néhány üzleti modell

• Szoftverlicenc-értékesítés
• Rendszerkarbantartás
• Gridparkok üzemeltetése
• Gridbrókerkedés
• Géphasználati idő értékesítése

Üzleti lehetőségek is rejlenek a gridben

A Sztaki által a klaszter gridre fejlesztett egyik szoftver, a P-Grade nevű megoldás olyan magas szintű grafikus szoftverfejlesztő eszköz, amely nemcsak a programok megírásához, hanem azok futtatáshoz is megfelelő környezetet biztosít. Sőt, képes arra is, hogy elmentse a nagy számítási kapacitást igénylő párhuzamosan futó feladatok részmegoldásait. Ennek akkor van jelentősége, ha a feladat nem fut le az összekapcsolásra rendelkezésre álló idő alatt – jellemzően éjszaka, vagy hétvégén. A szoftver úgynevezett ellenőrző pontokat készít, amelyek alapján a számítás az újabb műszakban folytatható. A P-Grade akár alkalmazások felé is megnyithatja az utat, a Sztaki kutatói ezért külön cég létrehozását tervezik, amely a fejlesztésben rejlő üzleti lehetőségeket aknázná ki; a kutatók jelenleg brit érdeklődőkkel tárgyalnak a megoldás esetleges értékesítéséről.

A grid technológia széleskörű kereskedelemi alkalmazásait egyébként jelenleg a biztonság hiánya gátolja. A szoftverek elhelyezésével nyert, és a gridhasználatra jogosult felhasználóknak szánt úgynevezett belépési pont ugyanis egyben biztonsági rést is jelent. Az IBM, a Sun, a HP, vagy a Microsoft mindegyike megjelent ugyan már több, a hálózaton belüli erőforrásokat optimalizáló termékkel is, ám még gőzerővel dolgoznak a heterogén gridekre fejlesztett biztonsági megoldásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik