Belföld

A többség igazságtalannak tartja a hálapénz intézményét

admin
admin

2003. 07. 28. 14:42

Az emberek közel egyharmada nem tudja, hogy a szakellátásban dolgozó orvos milyen foglalkoztatási jogviszonyban végzi munkáját, ugyanilyen arányuk nem ismeri a privatizációs reformoknak az egészségügyre gyakorolt hatását - derült ki a TÁRKI felméréséből, amelyet hétfőn ismertettek sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az ezerfős reprezentatív mintán júniusban elvégzett vizsgálat eredményeiből kiderült, a véleménynyilvánítók több mint fele vár javulást attól, hogy a magánszektor megjelenik az egészségügyben – mondta el a TÁRKI vezérigazgatója.

Tóth István György hozzátette: legtöbben a betegfogadás körülményeiben remélnek pozitív változást, míg legkevesebben az orvosi kezelések minőségében. A megkérdezettek 28 százaléka szerint a magántulajdonosok spórolása miatt romlani fog az ellátás az egészségügyben, míg 72 százalékuk úgy véli: az ellátók versenye minőségjavulást hoz.

Győrfi István, az egészségügyi reformért felelős kormánymeghatalmazott elmondta: a magyar lakosságra csak igen kis mértékben jellemző az enyhe panaszokat is komolyan vevő, vagy a rutinellenőrzéseken panasz nélkül is megjelenő szemlélet. A válaszadók többsége csak komoly problémák esetén fordul orvoshoz.

Közölte: az egészségügyi ellátást a nők nagyobb arányban veszik igénybe, mint a férfiak, 40 éves kor felett pedig megnövekszik az igény a szolgáltatásra. A megkérdezettek a legkedvezőbben a háziorvosi ellátást ítélték meg, míg legrosszabb véleményük a kórházi szolgáltatásról alakult ki. Hozzátette: a válaszadók nagy többsége helyteleníti a hálapénz gyakorlatát. A járóbeteg-ellátásban a betegek egyötöde, míg a kórházakban a fele fizet az orvosoknak. Hangsúlyozta: az emberek érzékelik, hogy az egyes kórházi szakmák nem egyenlő mértékben részesülnek a hálapénzből.

A felmérésből kiderült: a megkérdezettek döntő többsége finanszírozás szempontjából a jelenlegi, a szolidaritás elvén alapuló társadalombiztosítási rendszert tartaná fenn, és csak hat százalékuk helyezné más alapokra. Jelentős részük örömmel venné, ha részletes kimutatást kapna arról, hogy a tb-kasszába mekkora összeget fizetett be, és mekkora értékű egészségügyi ellátást kapott egy adott időszakban.

Győrfi István hozzátette: egyik alapvető feladat ezért az emberek informáltságának javítása.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.