Belföld

Extrém sportok és biztosítás – csak óvatosan!

Ha a külföldi nyaralás idején extrém sportoknak akar hódolni az utazó, ezt a kockázatot általában csak felár ellenében hajlandók tudomásul venni a biztosítók.

Tengerparti nyaralás során nem tűnik túl veszélyesnek a jetski kipróbálása, és sokan kapnak kedvet arra, hogy motorcsónak segítségével, paplanernyővel a hátukon emelkedjenek a tenger fölé. Egy ilyen próbálkozás alatt elszenvedett szerencsétlen baleset költségeit azonban csak akkor téríti a biztosító, ha arra kiterjed a kockázatviselése. Noha a kiemelten veszélyes sportokra általában nem is lehet szerződést kötni, az egyre népszerűbb extrém sportok többségére igen.

Búvárhátország

A DAN Europe a DAN (Divers Alert Network) búvárok számára létrehozott nemzetközi non-profit szervezet európai részlege, amely vészhelyzeti segély- és információs vonalat, balesetmegelőzési oktatást, továbbképzést szervez a tagok számára, a tagdíjjal pedig búvár-balesetbiztosításhoz, továbbá utazási balesetbiztosításhoz lehet jutni. Az egyszerű tagság díja egy évre 65 euró (mintegy 17 ezer forint), ezért 31 ezer euróig (8,2 millió forintig) állja a szervezet az orvosi és kórházi ellátás költségeit, míg a Master tagság 139 euróért már kétszer ekkora számlát is kiegyenlít. A DAN orvosai akár telefonon is azonnal megszervezik a kórházba szállítást, segítséget nyújtanak a bajba jutottaknak. Az egyéni búvároktatók, profi búvárok és búváriskolák magasabb díj ellenében válnak DAN-taggá, számukra a szervezet felelősségbiztosítást is nyújt.  

Fegyelmezetlenül

Miként az egyszerű utasbiztosítás esetében is fontos, hogy mekkora összeghatárig fizeti a biztosító a baleseti ellátás költségeit, ez kiemelten igaz a speciális ellátást igénylő sportbalesetekre. Az egyre népszerűbb búvárkodás során elszenvedett balesetek költsége például rendkívül magas lehet. A statisztikák szerint nem a “nagy fehér cápa” jelenti a legnagyobb veszélyt a búvárokra, hanem önmaguk: a balesetek döntő többsége ugyanis abból adódik, hogy nem tartják be a merülési szabályokat.

Előfordulhat, hogy a búvár túllépi az aktuális mélységre megengedett tartózkodási időt, túl gyorsan jön fel a felszínre vagy épp nem ad magának megfelelő zsilipelési időt. A súlyos, akár halálos kimenetelű eseményt egyedül dekompressziós (hyperbár) kamrában lehet kezelni, ennek ára azonban igen magas. „Egy-egy búvárbaleset kezelési költsége így a 2-3 ezer eurót is elérheti” – figyelmeztet Gőbl Anna hyperbár- és búvárorvos, a DAN Europe oktató kiképzője.

Mindazonáltal az élménysportolók számának rohamos növekedése mellett a balesetek száma kevésbé gyarapodik. A statisztikák szerint például a búvárkodók körében 7-8 ezer merülésre jut egy baleset, s ezeknek csak egyhatoda súlyos.

Pótdíjjal és szelektíven

A cégek többsége felárat kér a veszélyes sportok biztosítására. A QBE Atlasz Biztosító ügyfelei például – a síelésen és hódeszkázáson kívül – veszélyes sportok űzése esetén kiegészítő balesetbiztosítást köthetnek, a választott biztosítási módozattól függően napi 160-570 forintos díj fejében. Kizárják a biztosítható körből a mélytengeri búvárkodást, az autó-motor sportot, a sziklamászást, az expedíciós hegymászást és a barlangászatot.

Az Allianz Hungária Biztosító (AHB) utasbiztosítása általában kiterjed a sportolásra is, noha egyes különösen veszélyes sportok – az autó- és motorversenyzés, a motor nélküli légi jármű, a segédmotoros vitorlázó repülőgép és a sárkányrepülő használata – itt sem biztosíthatók.

Az OTP Garanciánál 100 százalékos pótdíj fizetése mellett terjed ki az utasbiztosítás a búvárkodásra, hegymászásra, hegyi kerékpározásra, jetskire, lovaglásra, raftingra, vadászatra és vízisíre. Az Európai Utazási Biztosítónál a rafting benne van az alapbiztosításban, de 50 százalékos pótdíjat kell fizetni a búvárkodás, jetski és a motorcsónakkal vontatott ejtőernyő esetében.


A teljes cikket a Figyelő 30. számában olvashatja el. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik