Belföld

Extrém sportok és biztosítás – csak óvatosan!

admin
admin

2003. 07. 26. 18:00

Ha a külföldi nyaralás idején extrém sportoknak akar hódolni az utazó, ezt a kockázatot általában csak felár ellenében hajlandók tudomásul venni a biztosítók.

Tengerparti nyaralás során nem tűnik túl veszélyesnek a jetski kipróbálása, és sokan kapnak kedvet arra, hogy motorcsónak segítségével, paplanernyővel a hátukon emelkedjenek a tenger fölé. Egy ilyen próbálkozás alatt elszenvedett szerencsétlen baleset költségeit azonban csak akkor téríti a biztosító, ha arra kiterjed a kockázatviselése. Noha a kiemelten veszélyes sportokra általában nem is lehet szerződést kötni, az egyre népszerűbb extrém sportok többségére igen.

Búvárhátország

A DAN Europe a DAN (Divers Alert Network) búvárok számára létrehozott nemzetközi non-profit szervezet európai részlege, amely vészhelyzeti segély- és információs vonalat, balesetmegelőzési oktatást, továbbképzést szervez a tagok számára, a tagdíjjal pedig búvár-balesetbiztosításhoz, továbbá utazási balesetbiztosításhoz lehet jutni. Az egyszerű tagság díja egy évre 65 euró (mintegy 17 ezer forint), ezért 31 ezer euróig (8,2 millió forintig) állja a szervezet az orvosi és kórházi ellátás költségeit, míg a Master tagság 139 euróért már kétszer ekkora számlát is kiegyenlít. A DAN orvosai akár telefonon is azonnal megszervezik a kórházba szállítást, segítséget nyújtanak a bajba jutottaknak. Az egyéni búvároktatók, profi búvárok és búváriskolák magasabb díj ellenében válnak DAN-taggá, számukra a szervezet felelősségbiztosítást is nyújt.  

Fegyelmezetlenül

Miként az egyszerű utasbiztosítás esetében is fontos, hogy mekkora összeghatárig fizeti a biztosító a baleseti ellátás költségeit, ez kiemelten igaz a speciális ellátást igénylő sportbalesetekre. Az egyre népszerűbb búvárkodás során elszenvedett balesetek költsége például rendkívül magas lehet. A statisztikák szerint nem a “nagy fehér cápa” jelenti a legnagyobb veszélyt a búvárokra, hanem önmaguk: a balesetek döntő többsége ugyanis abból adódik, hogy nem tartják be a merülési szabályokat.

Előfordulhat, hogy a búvár túllépi az aktuális mélységre megengedett tartózkodási időt, túl gyorsan jön fel a felszínre vagy épp nem ad magának megfelelő zsilipelési időt. A súlyos, akár halálos kimenetelű eseményt egyedül dekompressziós (hyperbár) kamrában lehet kezelni, ennek ára azonban igen magas. „Egy-egy búvárbaleset kezelési költsége így a 2-3 ezer eurót is elérheti” – figyelmeztet Gőbl Anna hyperbár- és búvárorvos, a DAN Europe oktató kiképzője.

Mindazonáltal az élménysportolók számának rohamos növekedése mellett a balesetek száma kevésbé gyarapodik. A statisztikák szerint például a búvárkodók körében 7-8 ezer merülésre jut egy baleset, s ezeknek csak egyhatoda súlyos.

Pótdíjjal és szelektíven

A cégek többsége felárat kér a veszélyes sportok biztosítására. A QBE Atlasz Biztosító ügyfelei például – a síelésen és hódeszkázáson kívül – veszélyes sportok űzése esetén kiegészítő balesetbiztosítást köthetnek, a választott biztosítási módozattól függően napi 160-570 forintos díj fejében. Kizárják a biztosítható körből a mélytengeri búvárkodást, az autó-motor sportot, a sziklamászást, az expedíciós hegymászást és a barlangászatot.

Az Allianz Hungária Biztosító (AHB) utasbiztosítása általában kiterjed a sportolásra is, noha egyes különösen veszélyes sportok – az autó- és motorversenyzés, a motor nélküli légi jármű, a segédmotoros vitorlázó repülőgép és a sárkányrepülő használata – itt sem biztosíthatók.

Az OTP Garanciánál 100 százalékos pótdíj fizetése mellett terjed ki az utasbiztosítás a búvárkodásra, hegymászásra, hegyi kerékpározásra, jetskire, lovaglásra, raftingra, vadászatra és vízisíre. Az Európai Utazási Biztosítónál a rafting benne van az alapbiztosításban, de 50 százalékos pótdíjat kell fizetni a búvárkodás, jetski és a motorcsónakkal vontatott ejtőernyő esetében.


A teljes cikket a Figyelő 30. számában olvashatja el. 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.