Belföld

Mobilcégek kartellje – még nem döntött a versenyhivatal

Cáfolja a Gazdasági Versenyhivatal az Index értesülését, miszerint megszületett volna a döntés, amely elmarasztalná a három mobilszolgáltatót kartell vagy erőfölénnyel való visszaélés miatt.

A Gazdasági Versenyhivatalnál február 7-én indult eljárás, amely jelenleg is folyamatban van, s amelyet akkor még négy cég ellen kezdeményeztek – tájékoztatta a FigyelőNetet Polgárdy Géza, a GVH sajtófőnöke.

 Nagy büntetés lehet…

Az Index szerint a büntetés nagyobb lehet, mint hasonló ügyekben bármikor. Elvileg a büntetés akár a cég előző évi nettó árbevételének 10 százalékát is elérheti, noha a gyakorlatban nem szoktak ilyen magas összegű pénzbüntetéseket kiróni, ráadásul fellebbezésre a büntetést gyakran mérséklik.

Júliusban már a Matávot is vizsgálták

A GVH infokommunikációs irodája vizsgálati jelentést készített az akkor még működő Westel 450 és a jelenleg is üzemelő Westel 900, Pannon GSM és Vodafone cégek ügyében. Július 11-én aztán a vizsgálati kör tovább szélesedett, miután kiterjedt a Matávra is. Erre azért volt szükség, mert a vezetékes telefonok és a mobilkészülékek közötti hívásokra is kiterjedt a vizsgálatot végzők figyelme.

A vizsgálati jelentés a GVH versenytanácsa elé került, ahol két témakörben elemezték a helyzetet. Az egyik a kartellvádakat, a másik a gazdasági erőfölénnyel való visszaélést jelentené. A vizsgálat fő célpontja azt kideríteni, hogy az összekapcsolási díjak megállapításakor történt-e összehangolt lépés a mobilcégek között, illetve visszaélt-e erőfölényével bármelyik piaci szereplő.


Öten hoznak határozatot 

Polgárdy Géza lapunknak elmondta, hogy a GVH-nál elkészült jelentést a versenytanács úgy ítélte meg, olyan súlyú ügyről van szó, amelyben nem három-, hanem öttagú testületnek kell döntenie, vagyis el kell térniük a szokásos eljárástól. Az öttagú versenytanács ezután június 30-án tartotta meg első tanácskozását, ám ezen az ülésen nem hozott döntést.


Ítéltek vagy nem? 

Az Index szerint kartelltevékenységért büntetheti meg hamarosan a Gazdasági Versenyhivatal Magyarország három mobiltelefon-szolgáltatóját. Az internetes lap értesülései szerint a versenyhivatal megállapította, hogy a Westel, a Pannon GSM és a Vodafone összejátszott az árak indokolatlanul magasan tartása érdekében. Az Index szerint a három magyar mobilszolgáltató előzetes, titkos megállapodás alapján összejátszott, hogy mesterségesen magasan tartsák a vezetékes-mobil telefonálás árát a magyarországi piacon. Ez tiltott kartelltevékenységnek minősül, illegális. A lap úgy tudja, hogy a döntés már megszületett, csupán az a kérdés, hogy mekkora büntetést rónak ki a három vállalatra. Az Index szerint a jogsértés csak a kartellvád esetében valószínű, az erőfölénnyel való visszaélést a versenytanács várhatóan nem fogja megállapítani. 

A következő ülést július 28-án délelőttre hívták össze. Ezen a tanácskozáson már várható, hogy határozat születik. Ezt az is igazolja, hogy délutánra sajtótájékoztatót hívtak össze a Gazdasági Versenyhivatalban.

Nincs még döntés 

Polgárdy Géza hangsúlyozta, hogy a versenytanács döntéséről nem lehet előzetes információkat tudni. Így azt sem, hogy születik-e elmarasztaló határozat, és ha igen, a kartellügyben vagy az erőfölénnyel való visszaélés miatt, illetve esetleg mindkét ügyben történt-e jogsértés.

Polgárdy Géza éppen ezért nem kívánt részletekbe bocsátkozni a döntés előtt több nappal. Azt hangsúlyozta, hogy nem született még olyan döntés, mint amilyet az Index tudósítása előrejelzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik