Belföld

Hitel helyett tulajdonostársat kapnak a kkv-k

Kedvezményes hitelkonstrukciók helyett kisebbségi tulajdoni hányad megvásárlásával segíti júliustól a kis- és középvállalkozásokat a Magyar Fejlesztési Bank.

A kis- és középvállalkozások erősítésére, versenyképességük növelésére a kormány olyan lépéseket tervez, amelyek könnyebbé teszik tevékenységüket – hangsúlyozta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára kedden Székesfehérvárott.

Gaál Gyula a gazdaság helyzetéről, illetve a támogatási rendszer új elemeiről tartott előadását követő sajtótájékoztatón elmondta: a támogatási rendszer új elemei közül július 15-ével már meghirdették azt a fejlesztési tőke támogatási konstrukciót, amelyet – a gazdasági tárca kérésére, instrukciói alapján és felügyelete mellett – a Magyar Fejlesztési Bank dolgozott ki a kis- és középvállalkozások számára. Ennek lényege: a pénzintézet nem hitellel járul hozzá a vállalkozások ígéretes üzleti tervének a megvalósításához, hanem maximum 49 százalék erejéig kisebbségi tulajdoni hányadot szerez a cégben. Olyan tőke hozzájárulást hajt végre, amellyel lehetővé válik a vállalkozás fejlődését szolgáló beruházás megvalósítása.

A bank a szerződésben rögzített időpontban, de legkésőbb öt év után kiszáll a vállalkozásból, a többségi tulajdonosoknak pedig opciót kínál fel az üzletrész megvásárlására. Ha azok nem kívánnak élni a lehetőséggel a pénzintézet saját kockázatára értékesíti a tulajdonrészét – mondta az államtitkár.

A fejlesztési tőke támogatási konstrukcióval 50-500 millió forint támogatáshoz juthatnak azok a vállalkozások, amelyek legalább két üzleti évet tudnak maguk mögött, ígéretes üzleti tervük van, és megfelelnek bizonyos feltételeknek. A kis- és középvállalkozások erősítésére a kormány tervezi egyes célzott kedvezmények bővítését, egyebek között az idén bevezetett, adómentes fejlesztési tartalékképzés kereteinek a szélesítését. Jelenleg az adóalap 25 százalékát tartalékolhatják adómentesen fejlesztésre a vállalkozások; a gazdasági tárca az 50 százalékra való felemelést javasolja.

Annak érdekében pedig, hogy minél szélesebb vállalkozói kör élhessen a lehetőséggel, csökkentik a belépési küszöböt, azaz biztosítani akarják, hogy a jelenleginél kisebb értékű beruházások megvalósítására is tartalékolhassanak a kis- és középvállalkozások. A vállalkozók összevont terheinek a csökkentésére olyan konstrukció kidolgozásán munkálkodnak a szakemberek, amely lehetővé tenné, hogy a ténylegesen megfizetett helyi iparűzési adót, vagy annak bizonyos hányadát a fizetendő társasági adóból levonhassa a vállalkozás – mondta Gaál Gyula.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik