Belföld

Épülhet a híd az M0-áson

Megszületett a megállapodás az északi M0-ás híd, illetve az autópálya-szakasz északi szektorának megépítéséről pénteken.

A dokumentumot Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, Demszky Gábor főpolgármester, Derce Tamás újpesti polgármester és Bodnár Zoltán, a Nemzeti Autópálya Rt. vezérigazgatója írta alá Budapesten.

Demszky Gábor elmondta, hogy az Újpestet a Szentendrei szigeten át Budakalásszal összekötő híd mintegy 30 milliárd forintos beruházással 2006. december végéig készülhet el. “A híd a főváros északi agglomerációjának érdekeit legalább annyira szolgálja, mint Budapestét” – hangoztatta a főpolgármester.

Csillag István jelezte, hogy a beruházással Budapest leghosszabb, 1,8 kilométeres hídja épülhet meg. A híd a tervek szerint kétszer két sávos lesz, járdával és bicikliúttal. A miniszter hozzátette, hogy a hídon kívül számos új útszakasz is megépül a megnövekvő forgalom elvezetésére. A költségvetés 1,5 milliárd forintos finanszírozásával a Váci út Szilas patak-Fóti út közötti szakasza kétszer két sávosra bővül, s megújul a Fóti út-Megyeri út közötti szakasz burkolata.

A főváros 800 millió forintjából és az újpesti önkormányzat 200 milliójából kiépül a kétszer egy sávos Szilágyi út a Fóti út – Görgey utca között, felüljáróval együtt. Derce Tamás kitért arra, hogy a híd kivitelezési munkáit jövő nyáron legkésőbb el kell kezdeni, amennyiben a projektet 2006. végéig be akarják fejezni. “Már csak azért is mielőbb neki kell fogni a munkálatoknak, mert az érvényes környezeti engedély jövő év nyarán lejár” – fűzte hozzá.

A sajtóanyag szerint a megállapodás a Duna-hídon kívül az egész M0-s északi szektor megépítésére vonatkozik, azaz magában foglalja a 2-es számú és a 11-es számú főutak közötti, összesen 3,2 kilométer hosszú autóutat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik