Belföld

“Az EU házhoz jön” – félidőben

A kis- és középvállalkozások integrációs felkészülését segítő, "Az EU házhoz jön" című program keretében nyolc megye 68 kistérségében 1.659 település 7.500 vállalkozása kapott általános, illetve szakmaspecifikus információt - mondta Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter csütörtökön.

A félidejéhez érkezett programot értékelő budapesti sajtótájékoztatón a miniszter hozzátette: a 150 kistérségre kiterjedő felkészítő program szeptemberben Csongrád megyében folytatódik. Eddig a felkészítés keretében 265 szakmai szekcióülést is lebonyolítottak. A program célja, hogy az információkat helybe vigye és a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése érdekében segítsen az európai integrációra való felkészülésben. Csillag István emlékeztetett arra, hogy a program 2003. februárjában indult Fejér megyében, és 2004. május 1-ig, a csatlakozásig tart.

Az eddigi tapasztalatokról elmondta, hogy a szakmai szekciókban a kereskedelem és a fogyasztóvédelem, a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás, falusi és egészségturizmus témaköréhez kapcsolódó információk iránt volt a legnagyobb érdeklődés. A kormány megbízásából a vállalkozások felkészítését a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium irányítja és koordinálja, munkáját a kamarák, érdekképviseleti szervezetek, szakmai szövetségek, helyi önkormányzatok segítik.

“Az EU házhoz jön” felkészítő program során kialakulnak azok a helyi információs központok, ahová érdemes lesz majd fordulni a továbbiakban. Csillag István emlékeztetett arra, hogy a tárca elindította azt a programját, amelynek keretében 200-250 szakértőt készítenek fel arra, hogy információkat szolgáltassanak vállalkozásoknak. További 200-250 szakértőt is kiképeznek, akik a helyi és a megyei vállalkozásfejlesztési központokban segítik a vállalkozásokat információval.

Apatini Kornélné, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára kiemelte, hogy a felkészítő programhoz kapcsolódóan olyan kiadványokat jelentetnek meg, amelyek a későbbiek során segítik a helyi felkészülést. Kérdésre válaszolva Apatini Kornélné elmondta, hogy a kis- és középvállalkozói célelőirányzat idei keretéből 150 millió forint áll rendelkezésre “Az EU házhoz jön” programra. Ez nem csak a rendezvények költségeit, hanem a kiadványok költségeit is tartalmazza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik