Belföld

Brókerbotrány – nyilatkoznak Kulcsár állami ügyfelei

A csütörtökön megjelenő Figyelő címlapösszeállításából kiderül: számos állami pénzekkel gazdálkodó szervezet is a sikkasztással gyanúsított befektetési tanácsadó, Kulcsár Attila ügyfele volt.

Kőbánya MSZP-s polgármestere, Andó Sándor a hetilap kérdésére elmondta: 2000 augusztusa óta vezetnek letéti számlát a K&H brókercégénél. A polgármesteri hivatal gazdasági költségvetési bizottsága – amelynek akkor Andó volt az elnöke, a kerületet pedig a független polgármester, ma a polgári frakció élén álló György István vezette – a hivatali vagyon letétkezelőjének az akkor még K&H Befektetési Rt.-ként működő céget választotta. Számláikon saját megbízásra pénzpiaci alapok befektetési jegyeit vásárolták, illetve a Richter privatizációja során kapott részvények egy részét, 363 653 darabot tartottak. Ebből saját nyilvántartásuk szerint ma még mintegy 103 653 darabnak kellene a számlájukon lenni. Teljes követelésük – napi árfolyamon számítva – mintegy 2,7 milliárd forint.


A múlt heti események nyomán a K&H egyeztetésre hívta az önkormányzat képviselőit, amelyen – a polgármester szerint – kiderült: nem egyezik a hivatal és a bank nyilvántartása. Elmondása alapján sem a Richter-részvények darabszáma, sem pedig a pénzpiaci alapban tartott készpénzállomány összege nem egyezett meg. Szerinte ez már csak azért is érthetetlen, mert a brókercéggel kötött szerződésük nem vagyonkezelésre irányult, így a megbízásokat kizárólag az önkormányzat adhatta.


Kulcsár ügyfelei között volt a költségvetési forrásokból is gazdálkodó Magyar Távirati Iroda (MTI) Rt. 2001-ben. A hírügynökség elnöke érdeklődésünkre elmondta: az MTI belső szabályzata szerint értékpapírvásárlás kizárólag államilag garantált értékpapírokra vonatkozhat, ezért a két évvel ezelőtti lekötések esetében mindig ilyen utasítást adtak a brókernek. Az MTI múlt heti gyorsvizsgálata megállapította, hogy a lekötendő pénzek diszkont kincstárjegy formájában kerültek befektetésre, és a mai napon a K&H illetékeseivel történt egyeztetésből kiderül, hogy az MTI jelenlegi lekötései is hiánytalanul megvannak.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik