Belföld

Javul a román piacon a külföldi üzemanyag-forgalmazók helyzete

A folyamatos veszteségek után először az idén várható, hogy nyereséget hoz az üzemanyag forgalmazása a nagy külföldi olajtársaságok számára Romániában - írta pénteki számában a Ziarul Financiar román gazdasági napilap. A Shell Romania társaság az idei év első öt hónapjában 300 ezer dollár nyereséget ért el 58,7 millió dollár üzleti forgalomból.

A szerény nyereség értékét az növeli, hogy a Shell az 1992-es romániai piaci megjelenése óta most első alkalommal adott számot nyereségről. Az angol-holland társaság román leányvállalata 1999-ben 13,2 millió, 2000-ben 2,8 millió, 2001-ben 3,8 millió veszteséget volt könyvelt el. Tavaly a veszteséget sikerült 100 ezer dollárra csökkenteni.

Az orosz LukOil társaság román leányvállalata, a LukOil Downstream Romania idén, az év első öt hónapjáról 2,5 millió dollár nyereséget jelentett – írta a lap. Mosonyi György, a magyar Mol csoport vezérigazgatója a hét elején a Mol Romania 50-ik romániai benzinkútjának megnyitásakor – a részvényesek érdekeire és a vetélytársakra nem tartozó üzleti titokra hivatkozva – nem kívánt adatokat közölni a csoport romániai leányvállalatának üzleti eredményeiről.

A vezérigazgató mindössze annyit mondott: a Mol Romania nem áll messze attól, hogy a vállalati szabadkészpénz-forgalom pozitív legyen, azaz saját erőből folyamatosan finanszírozni tudja működését. A Ziarul Financiar korábban arról adott hírt, hogy a MOL Romania tavaly 75 millió dollár bevételt ért el, de a leányvállalat a jelentős bevétel-növekedés mellett is veszteséges volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik