Belföld

Megtisztították Churchill frissen felállított, és azonnal meggyalázott szobrát

Megtisztították Winston Churchill nemrégiben felállított szobrát; a Városligetben felállított mellszobrot a múlt héten ismeretlenek vörös festékkel öntötték le.

A szobor csütörtöki megtisztításában Hiller István kulturális miniszter is segédkezett. “Az, aki egy szobrot meggyaláz, barbár dolgot tesz, az aki ráadásul Winston Churchill szobrát gyalázza meg, történelemből is megbukott” – fogalmazott a kulturális miniszter.

Hiller István szavai szerint történelem elleni vétek és szégyen Churchill szobrát vörös festékkel leönteni. “Én ezt a szégyent szerettem volna lemosni, megtisztítani a szobrot és a sétányfeliratot az oda nem illő szörnyűségektől” – mondta.

A miniszter biztos abban, hogy tisztán vállalható kultúrára van szükség, s ha a tisztítást jelképesen kell megtenni, akkor ezt a miniszter tegye meg. Demszky Gábor Budapest főpolgármestere kedden felkérte a szobor kezeléséért felelős Budapest Galéria vezetőjét, hogy az alkotást minél előbb állítsák vissza eredeti állapotába.

Zsigmond Attila, a galéria vezetője ígéretet tett arra a főpolgármesternek, hogy legkésőbb csütörtökre eltüntetik a festéket. A helyreállítást a Szalai és Papp Mérnöki Iroda végezte, akik a Churchill iránti tisztelettől vezérelve ingyen restaurálták a szobrot. A műalkotás helyreállítását eredetileg a minisztérium finanszírozta volna, de a vállalkozó felajánlotta segítéségét, közreműködését.

A fővárosi városrendészeti bizottság szerdai ülésén arról döntött, hogy felkérik a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetőjét, valamint a Fővárosi Közterület Felügyelet igazgatóját, és a Budapesti Polgárőr Szövetség elnökét, hogy szervezeteik fokozzák a megelőző célú járőrözést a kulturális értékek környékén, és tegyenek hatékony intézkedéseket a kiemelt területek és értékek védelmében.

A városrendészeti bizottság egy szakértői csoportot állít fel, amelynek az lesz a feladata, hogy a közterületeken található kulturális értékek védelmére átfogó programot dolgozzon ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik