Belföld

Visszaesett a budapesti turizmus

Budapest kereskedelmi szálláshelyein 666 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el az év első öt hónapjában; a vendégek száma 5,5 százalékkal, a vendégéjszakáké pedig 5 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év azonos időszakában - áll a Központi Statisztikai Hivatal szerdai jelentésében.

A csökkenést a vendégforgalom közel négyötödét kitevő külföldi turisták számának 7,6 százalékos visszaesése magyarázza. A belföldi vendégek száma 3,1 százalékkal növekedett. A főváros szálláshelyein csak januárban szállt meg több vendég, mint egy évvel korábban. A visszaesés különösen márciusban és májusban volt jelentős.

A KSH szintén szerdán közölt országos adatai szerint mind a vendégéjszakák, mind a külföldi vendégek száma csökkent az év első öt hónapjában. Országos átlagban a vendégéjszakák száma a budapestinél lassabban, 3 százalékkal, a külföldi vendégek száma viszont a fővárosinál nagyobb ütemben, 8 százalékkal mérséklődött. A belföldi vendégek száma országosan 2 százalékkal növekedett. Az év első öt hónapjában a Magyarországra érkező 868 ezer külföldi turista háromnegyede a fővárost is felkereste.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik