Belföld

A piac üdvözli a 250-260 forint/euró árfolyamcélt

Pénzügyi elemzők bátorítónak nevezték, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök is megerősítette : a kormány célként a forint euróhoz viszonyított 250-260 árfolyamát tűzi ki. Ez - mint ahogyan a Reuters elemzőkre hivatkozva közli - "biztató jel azoknak a befektetőknek, akik távol tartották magukat a magyar kötvénypiactól a gazdaságpolitikába vetett bizalom elvesztése és az elmúlt hetek pénzpiaci zűrzavarai után."

A Reuters Medgyessy Péter Napi Gazdaságnak adott interjújából a forint árfolyamáról mondottakon túl kiemeli azt, hogy a kormányfő szerint a következő években a költségvetés hiányára való tekintettel lényeges adómérséklés nem várható. Az üzleti körök sürgették a kormányt, hogy szállítsa le a 18 százalékos nyereségadót, miután más Európai Unióhoz kapcsolódó országok adócsökkentésekről hoztak döntéseket – emlékeztet a hírügynökség.

Medgyessy a költségvetési kiadásokkal kapcsolatban azt említette, hogy jövőre nominális értékben a kiadások 8-9 százalékkal növekednek. A múlt héten a pénzügyminisztérium illetékesei csak 7 százalékos növekedést prognosztizáltak. A Reuters által idézett elemző hiányolja, hogy a kormányfő nem tett utalást a szükségessé vált pénzügyi megszigorításokra, amelyekre a piac számít, hiszen az ország a kettős, a pénzügyi és a folyó fizetési mérleg egyidejű hiányával küszködik.

A kormányfő ” nem utalt arra, hogy a pénzpolitikát szigorítani szándékozna, nem szolgáltatott részletekkel a követendő gazdasági stratégiáról…és ami aggodalomra ad okot, hogy 8-9 százalékos jövő évi nominális költségvetési kiadás növelésről beszélt” – idézi a Reuter Koon Chow-t, a CSFB londoni elemzőjét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik