Belföld

A piac üdvözli a 250-260 forint/euró árfolyamcélt

admin

2003. 07. 09. 15:42

Pénzügyi elemzők bátorítónak nevezték, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök is megerősítette : a kormány célként a forint euróhoz viszonyított 250-260 árfolyamát tűzi ki. Ez - mint ahogyan a Reuters elemzőkre hivatkozva közli - "biztató jel azoknak a befektetőknek, akik távol tartották magukat a magyar kötvénypiactól a gazdaságpolitikába vetett bizalom elvesztése és az elmúlt hetek pénzpiaci zűrzavarai után."

A Reuters Medgyessy Péter Napi Gazdaságnak adott interjújából a forint árfolyamáról mondottakon túl kiemeli azt, hogy a kormányfő szerint a következő években a költségvetés hiányára való tekintettel lényeges adómérséklés nem várható. Az üzleti körök sürgették a kormányt, hogy szállítsa le a 18 százalékos nyereségadót, miután más Európai Unióhoz kapcsolódó országok adócsökkentésekről hoztak döntéseket – emlékeztet a hírügynökség.

Medgyessy a költségvetési kiadásokkal kapcsolatban azt említette, hogy jövőre nominális értékben a kiadások 8-9 százalékkal növekednek. A múlt héten a pénzügyminisztérium illetékesei csak 7 százalékos növekedést prognosztizáltak. A Reuters által idézett elemző hiányolja, hogy a kormányfő nem tett utalást a szükségessé vált pénzügyi megszigorításokra, amelyekre a piac számít, hiszen az ország a kettős, a pénzügyi és a folyó fizetési mérleg egyidejű hiányával küszködik.

A kormányfő ” nem utalt arra, hogy a pénzpolitikát szigorítani szándékozna, nem szolgáltatott részletekkel a követendő gazdasági stratégiáról…és ami aggodalomra ad okot, hogy 8-9 százalékos jövő évi nominális költségvetési kiadás növelésről beszélt” – idézi a Reuter Koon Chow-t, a CSFB londoni elemzőjét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.