Belföld

Lengyelország 2008-ban csatlakozna az eurózónához

A lengyel jegybank alelnöke, Andrzej Bratkowsi szerint Lengyelország 2008-ban, vagy 2009-ben léphet be az euróövezetbe, ha a belépési feltételek 2007 végén teljesülnek, a kormány tervei szerint.

Véleménye szerint a kamatkilátások az inflációtól és a gazdasági kilábalástól függnek, és nem zárta ki a további kamatcsökkentéseket később az év folyamán, ahogyan a szakértők is várják. – Ha az euróövezeti tagság feltételei teljesülnek 2007 végén, akkor 2008-ban bevezethetjük a közös pénzt, az eurót, de vannak olyan aggodalmak is, amelyek szerint az értékelési folyamat ezt az időpontot 2009-re tolhatja – mondta Bratkowski szerdán újságíróknak Varsóban. Hangsúlyozta, hogy a jegybank korai, 2007-es belépést szorgalmazna. Úgy vélte, hogy az euróövezet előszobájába, az ERM-2 árfolyamrendszerbe való belépést úgy kellene időzíteni, hogy zlotynak a minimális két évnél tovább ne kelljen az ERM-2-ben maradnia.

Jerzy Hausner gazdasági miniszter korábban azt mondta, hogy Lengyelország fő célja a gazdaság felpezsdítése, a munkanélküliség leküzdése, nem pedig az, hogy a hitelezés visszafogásával lehetővé tegye az euró korai bevezetését. A miniszter véleménye az, hogy az euró korai bevezetése nincs a lengyel gazdasági prioritások között, és csak a fontosabb gazdasági célok teljesítése után kellene hozzáfogni az euró “ésszerű időn belüli” bevezetését lehetővé tevő euróövezeti feltételek teljesítéséhez.

Hausner növekedést és munkahelyteremtést megcélzó stratégiája ellentétben áll a Grzegorz Kolodko vezette pénzügyminisztérium elképzelésével, amely szerint Lengyelország 2007-ben vezetné be az eurót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik