Belföld

A “halászlé fővárosában” hétvégén ismét fesztivál

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a hét végén Baján a halászléfőző fesztivált, amely mára már tízezreket vonz a "halászlé fővárosába" - tájékoztatta az MTI-t , a fesztivál főszervezője.

Több mint kétezer bográcsban rotyog majd az ízes étek. A bográcsok alatt szombaton este 6 órakor gyújtják meg a tüzet, s egy óra múlva már tálalják is a vendégeknek a halászlét – mondta el Béres Béla. Az igazi bajai halászlét lobogó tűzön negyven percig rotyogtatják, a levet metélt, úgynevezett gyufatésztával, a halhúst pedig külön tálalva fogyasztják.

A magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé valójában hosszú lére eresztett halpaprikás. Alapja a sok és jóféle hal, amelyet vízparton főznek. A szolgafa, a bogrács és a jellegzetes fűszerek mellett elmaradhatatlan kelléke a paprika, vagyis a “török bors”.

A magyar halászlé első hiteles leírása 1800-ból származik. A Tisza, Duna és a Balaton mentén kezdetektől másképpen készítik a halászlét, más divat, más helyi szokás szerint. Míg a Közép-Duna vidékén a tartalmas lé a kedvelt metélt tésztával, addig a Duna alsó szakaszán savanyított lével szeretik.

A Balaton mellékén levesest, de kevésbé fűszereset írnak a receptek, a tiszainál viszont a sűrű és fűszeres lé dukál. A kétnapos bajai fesztivál alatt népzenei műsorok, kiállítások, sportversenyek, turisztikai programok és szórakoztató rendezvények várják a látogatókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik