Belföld

Az utolsó felkérés Horvátországnak az importtilalom bevezetésével kapcsolatban

Utolsó felkérést intézett Magyarország az élőállatokra, hústermékekre vonatkozó, májusban bevezetett horvát importtilalom azonnali visszavonása érdekében, mielőtt beindítaná Horvátországgal szemben a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vitarendezési eljárását.

A Külügyminisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Major István, a tárca helyettes államtitkára pénteken folytatott kétoldalú tárgyalásokat Ljubo Jurcic horvát gazdasági miniszterrel a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA) Vegyesbizottság Szlovéniában rendezett ülését megelőzően.

“Ez az utolsó felkérés, mielőtt Magyarország beindítaná a WTO-s vitarendezést” – mondta a helyettes államtitkár az MTI-nek pénteken. “Magyarország kénytelen a Horvátország által májusban bevezetett élőállatokra, hústermékekre vonatkozó importtilalmat protekcionista jellegűnek tekinteni” – áll a közleményben, amely szerint Major István a megbeszélésen kijelentette: a horvát állategészségügyi rendelet súlyosan terheli a magyar-horvát gazdasági kapcsolatokat.

A helyettes államtitkár a BSE-kór elterjedésének megakadályozására hivatkozva bevezetett importtilalmat megalapozatlannak nevezte. A korlátozást ugyanis a marhán és birkán kívül kiterjesztették sertésre, baromfira, valamint halakra is, amelyek esetében soha nem merült fel a BSE-fertőzöttség lehetősége. Ljubo Jurcic ígéretet tett arra, hogy a magyar panaszt még a jövő hét elején továbbítja a horvát kormánynak.

A WTO szabályai szerint a vitarendezési eljárásban egy testület alakul a panasz kivizsgálására. E testület döntésével összhangban alkalmazhatnak esetleg kereskedelmi válaszlépéseket azok az országok, amelyek panaszát a WTO szabályai szerint jogosnak minősítenek.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium internetes honlapján közzétett adatok szerint a Horvátországba irányuló magyar kivitel értéke az idén január-áprilisban 117,3 millió euró volt, ami 16 százalékkal több mint 2002 azonos időszakában. A Horvátországból érkező import értéke az idei év első négy hónapjában 23,4 millió euró volt, 10,5 százalékkal több mint egy évvel korábban. Január-áprilisban a Horvátországba irányuló teljes exporton belül az élelmiszer ital, dohány főcsoport mintegy 23,4 százalékos súlyt képvisel. Az év első négy hónapjában értéke 27,4 millió euró volt, ami 22,2 százalékkal kevesebb mint 2002 azonos időszakában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik