Belföld

Strasbourg befogadta Somogyi Tamás ügyét

A strasbourgi emberi jogi bíróság megalapozottnak ítélte Somogyi Tamásnak az olasz állammal szemben benyújtott keresetét.

A bíróság felszólította az olasz hatóságokat, hogy határozzák meg a kárpótlás összegét. Erről tegnap tájékoztatta lapunkat Massimiliano Scaringella, a magyar férfi római ügyvédje, hozzátéve: a törvényszék döntése értelmében az ügy képviseletéhez a magyar állam is csatlakozhat – írj a Népszabadság.

Somogyi Tamás szigethalmi autókereskedőt – aki tagadja bűnösségét – fegyvercsempészés miatt nyolc év szabadságvesztésre ítélték Olaszországban. A verdikt „szépséghibája”, hogy azt a vádlott távollétében hozták, nem biztosítva számára a védekezés és a fellebbezés lehetőségét sem. Somogyi védője szerint a magyar vádlott hivatalosan sohasem értesült az olaszországi eljárásról. Bizonyított tény, hogy az olasz hatóságok pontatlanul címzett idézést küldtek lakhelyére, s pontatlanok voltak azok az adatok is, amelyek alapján a schengeni országokra kiterjedő elfogatási parancsot adtak ki ellene. (Olaszország nem kérte hazánktól Somogyi kiadatását.) A férfit 2000. augusztusában, Ausztriában vették őrizetbe, s adták át az olasz bűnüldözőknek. Somogyit – miután csaknem három évet ült a tolmezzói börtönben – saját kérésére nemrégiben Magyarországra szállították, itt tölti le büntetésének hátralévő részét.

Az ügy, amelyben Somogyi sokadrendű vádlottként nyolc évet kapott, egy gyilkosságokkal is súlyosbított bankrablássorozat, Itália történetének egyik legvéresebb bűnügye. A támadásokat a kilencvenes évek elején Bologna és Rimini térségében hajtották végre. A Fehér Fiat Uno bandájaként elhíresült bűnszövetkezetben több magas rangú bolognai rendőrtiszt is tevékenykedett. Az irányító Savi fivérek ma többszörös életfogytiglani büntetésüket töltik. Somogyit az egyik Savi erdélyi származású, s a szigetvári férfi által befogadott szeretője, Mikula Éva vallomása alapján ítélték el.

Massimiliano Scaringella az itáliai jogorvoslati kísérletekkel párhuzamosan a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult Somogyi ügyében. A nemzetközi törvényszék, áttanulmányozva a felek – a magyar férfi és az olasz állam – írásos álláspontját úgy döntött, hogy a sértett panasza jogos, ezért befogadja az ügyet. Az eljárás célja, hogy megállapítsa: törvénytelenül járt-e el az olasz igazságszolgáltatás, függetlenül attól, hogy az elítélt ártatlan-e vagy sem. A bíróság felszólította Somogyit, hogy szeptember 16-ig határozza meg az általa méltányosnak tartott kárpótlás összegét. A magyar állam július 22-ig döntheti el, hogy csatlakozik-e Somogyi Tamás ügyének képviseletéhez.

Forrás: Népszabadság

Ajánlott videó

Olvasói sztorik