Belföld

Rohamosan apad a csatlakozást támogatók tábora Észtországban

admin
admin

2003. 07. 04. 09:06

Alig két hónappal a referendum előtt Észtországban fej fej mellett halad az EU-csatlakozást támogatók és ellenzők tábora, derült ki az Emor intézet által végzett legfrissebb felmérésből.

Júniusban ismét növekedett a belépést ellenzők aránya. Jelenleg az észtek 48 százaléka helyesli vagy inkább helyesli a felzárkózást, ám 45 százalékuk ellenzi vagy inkább ellenzi azt, míg a határozatlanok aránya 7 százalék.

Magas támogatottság a nagyvárosokban

Májusban, a litván euróreferendumot követően az észt népszavazáson részt venni szándékozóknak még 63 százaléka támogatta a csatlakozást, s alig 37 százaléka ellenezte határozottan. Bár a rendelkezésre álló adatok szerint az időközben véleményüket megváltoztató támogatók nagyobb része nem csatlakozott azonnal az ellentáborhoz, a uniópártiak térvesztése mindenképpen elgondolkodtató.

Az Emor intézet képviselője, Aivar Voog szerint az ország uniós csatlakozásának támogatottsága elsősorban az alacsony jövedelmű társadalmi rétegek körében, illetve az ország déli részében csökkent. Az uniós tagság sokkal szilárdabb támogatottságot élvez a magasabb fokú képzettséggel rendelkezők körében, az átlagos vagy magas jövedelmű csoportokban, valamint a nagyvárosokban.

Megijedtek az EU-alkotmánytól?

Az euroszkeptikus észt szervezetek saját előretörésük okait keresve a fordulat okaként elképzelhetőnek tartják azt, hogy az eddig népszavazást tartott többi csatlakozó országtól eltérően Észtországban a közvélemény már a referendum előtt megismerkedhetett az uniós alkotmánytervezettel. Az észtek szeptember 14-én döntenek az ország uniós csatlakozásáról.


Forrás: euro.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.