Belföld

Pszichiáter a kancellárián – szaporodnak a kormányhivatalok

Több hivatallal lettünk gazdagabbak a napokban, és több előkészület alatt van. Július elsejével a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban (FVM) Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal alakult. Az FVM és az egészségügyi tárca pedig közösen élelmiszer-biztonsági hivatalt hozott létre – írja a Magyar Nemzet.

Még várni kell az uniós agrártámogatásokra, a hivatalra azonban már nem. Július 1-jével megalakult a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, amely a tervek szerint az európai uniós agrártámogatásokat (EU-st és hazait) folyósítaná. Németh Imre agrárminiszter ezzel kapcsolatban egy gödöllői fórumon azt mondta: az uniós agrárpolitika nem teszi lehetővé az adminisztráció csökkentését.

A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatalt az FVM az egészségügyi tárcával közösen hívta életre. Az új szervezetre szintén az uniós követelmények miatt van szükség. Maga a hivatal a hírek szerint már június közepétől megkezdte a működését, alapítólevelét pedig hétfőn írta alá Csehák Judit és Németh Imre. Ám vezetője még nincs, a posztra pályázatot írtak ki. A szervezet a tervek szerint huszonöt fős lenne év végére, és kétszázmillió forintos keretből gazdálkodhat, amelyet a két tárca fele-fele arányban áll.

A Belügyminisztériumban is egy új hivatal kezdi meg a működését szeptember 1-jétől, a Lakás- és Építésügyi Hivatal. Ezt Fegyverneky Sándor, aki jelenleg a XIII. kerület főépítésze, helyettes államtitkárként vezeti majd. Lamperth Mónika miniszter szerint a hivatal pluszforrást nem igényel, ám ha mégis, azt a jövő évi költségvetésben érvényesíteni kell.

Hétfőn alakult meg – Medgyessy Péter kormányfő döntése után és Kiss Péter kancelláriaminiszter kezdeményezésére – a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH) Veér András pszichiáter vezetésével az Országos Személyügyi Kollégium. (Veér egyébként tavaly az országgyűlési választásokon az MSZP jelöltje volt, szerepelt a párt országos listáján, de nem jutott be a parlamentbe.) A testület feladata a MeH közleménye alapján “a kormány egész működését átfogó személyügyi politika alakítása”.

A szerdai kormányülés után jelentették be, hogy Szanyi Tibort, az FVM politikai államtitkárát vidékfejlesztési kormánymeghatalmazottá nevezik ki. Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint Szanyi ezen munkáját egy “kis titkárság” segíti majd, valamint a vidékpolitikai munkabizottság, amely a témában érintett politikai államtitkárokból áll majd. Ezek mellett létrehoztak egy vidékpolitikai koordinációs testületet is, amelynek tagjait Medgyessy Péter nevezi majd ki.

Az Országos Pártfogói Felügyelői Szolgálat fővárosi és megyei vezetőit tegnap nevezték ki. Élén Hatvani Erzsébet főigazgató áll, a központi hivatal 32 főt foglalkoztat, a megyékben 261 pártfogó dolgozik majd.

Forrás: Magyar Nemzet

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik