Belföld

Páyázat a Mol tranzakció befektetési szolgáltatójára

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) nyilvános egyfordulós pályázatot ír ki a Mol Rt. állami tulajdonban lévő törzsrészvényeinek összetett forgalomba hozatalát lebonyolító befektetési szolgáltató kiválasztására - tájékoztatta az igazgatósági döntésről a privatizációs szervezet pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint az ÁPV Rt. a pályázatra nemzetközileg elismert külföldi befektetési szolgáltatók jelentkezését várja. A pályázati kiírás július 7-én jelenik meg a Napi Gazdaságban, a Magyar Tőkepiacban és Financial Times-ban.

A kormány június 18-án döntött arról, hogy az állami tulajdonban lévő 23,64 százaléknyi Mol részvénycsomagból 10-13 százalék tulajdonrészt még ebben az évben értékesít. A 24,6 millió plusz egy részvényt tartalmazó csomagot két vagy több részletben, összetett tőzsdei értékesítés keretében adják el. Az ütemezésről még nem döntött a kabinet, az ÁPV Rt. és a Pénzügyminisztérium azonban azt tervezi, hogy az első tranzakciót még az idén lebonyolítják, mégpedig úgy, hogy a külföldi vagy hazai intézményi befektetők számára zárt körben, emellett a tőzsdén belföldi nyilvános kibocsátás révén adják el a Mol-papírokat

A kormány egyúttal olyan megoldáson dolgozik majd, amelynek révén egy, aranyrészvény-szerű megoldással az állami befolyást fenn tudja tartani a Molban az EU-hoz való csatlakozás után is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik