Belföld

Nem illik iraki házban a feleséget és a gyereket dícsérni – Kisokos Irakba készülő katonáknak

Hogyan kell viselkedni egy iraki otthonban, szabad-e szóba elegyedni iraki nőkkel, és miről lehet felismerni a mérgeskígyókat - ilyesfajta információkat tartalmaz az a kézikönyv, amelyet az Irakba készülő lengyel békefenntartók kapnak utazás előtt.

A Vademecum – katonák – Irak című kiadvány hasznos eligazítást nyújt az európai szokásoktól szögesen eltérő iraki mindennapi életvitelre vonatkozóan. Megtudható belőle például, hogy kizárólag a palackozott vagy forralt víz biztonságos, nem tanácsos jeges italokat, gyümölcslevet vagy tejkoktélt fogyasztani, amelyek ismeretlen eredetű víz hozzáadásával készültek. Ha ellenben vendégszerető helybeliek kínálnak nekik ilyen italt, nem illik visszautasítani, mert ez sértésnek számít. Egy dolog a higiénia, és más a vendégbarátság – figyelmeztetnek a kézikönyv szerzői.

Ha egy iraki otthonba látogatnak – tanácsolják a szerzők a lengyel katonáknak -, illik valamilyen ajándéktárgyat vinni magukkal, például lengyel népművészeti tárgyat, egy albumot Lengyelországról vagy hasonló témájú színes prospektusokat, szuvenírokat. Az iraki házban szabad és illik mindent dicsérni, kivéve a házigazda feleségét. Ez utóbbi téma viszont tabu. Nem túlságosan jól fogadják az irakiak azt sem, ha a vendég a gyermekeiket dicséri, mert ez hiedelmük szerint szerencsétlenséget hozhat – a gyermekre és a vendégre is. A dicséretben szorítkozzunk a házra, a kertre vagy a csodálatos iraki civilizációra – tanácsolják a szerzők.

Rendkívüli óvatosságra és tapintatra van szükség az iraki nőkkel szemben. Aki idegen létére szexuális kapcsolatot létesít velük, halál fia. Nem az AIDS veszélyéből kifolyólag, amely ebben a muzulmán országban nemigen fenyeget, hanem a családtagok vérbosszúja miatt. Nem tanácsos, sőt inkább tilos bármilyen ártalmatlan kapcsolat is iraki nőkkel, akár egy beszélgetés is, ha nincs mellettük a férjük vagy a bátyjuk. Ez Irakban súlyos becsületsértés, amelyet vérrel lehet lemosni. Egy-egy látszólag teljesen ártatlan beszélgetés a két nem képviselői között gyakran végződött az abban részes férfi vagy nő halálával.

A lengyel katonáknak óvakodniuk kell alkohol fogyasztásától is, és helyi muzulmánokat sem szabad ezzel kínálniuk. Jól eszükbe kell vésniök, hogy Irakban a baloldali testrészek hagyományosan tisztátalannak minősülnek. Bal kézzel parolázni vagy enni nem szabad, mert a helybeliek a bal kezükkel mossák meg alfelüket vécéhasználat után (általában nem használatos a vécépapír).

Nem illik meglepődni azon, ha az utcán fényes nappal pizsamában közlekedő irakiakat látunk, mert ez a viselet ott egyfajta szabadidőruhának minősül. A kézikönyv részletesen tájékoztat arról is, hogy mit kell tenni, ha egy mérgespók vagy skorpió megcsípi az embert. Fényképeket is közöl azokról a veszélyes állatokról, amelyektől különösképpen óvakodni kell.

A Vademecum, amelyet a lengyel külügyminisztérium és a nemzetvédelmi minisztérium közösen állított össze, tájékoztatót tartalmaz emellett Irak földrajzi és éghajlati adottságairól, vallásairól, a muzulmán fundamentalizmusról, részletes térképen ábrázolja a lengyel övezetet – amelyben, mint ismeretes, a magyar szállító egység is szolgálatot teljesít majd – és eligazít a hadműveletekben részt vevő katonák jogairól és kötelezettségeiről is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik