Belföld

Miép-tiltakozás a református egyetemen megszünő filozófia tanszék miatt

A MIÉP tiltakozik az ellen, hogy a Károli Gáspár Református Egyetemen lényegileg megszüntetik a filozófia tanszéket - közölte Hegedűs Loránt református püspök a párt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Hegedüs Lóránt, a tanszék eddigi vezetője azt hangoztatta, hogy ezzel a döntéssel az egyetem református jellege, “Károli Gáspár nevével jelzett lényege” vész el. Csurka István pártelnök úgy fogalmazott: a tanszék megszüntetésével “az ország egyetlen keresztyén filozófiai fóruma” tűnik el.

A részleteket ismertetve Hegedűs Loránt elmondta: a tanszék három állandó professzora közül kettőt küld el az egyetem, egyikőjüket arra hivatkozva, hogy az új képzési struktúrában már nem kötelezőek az általa tanított tantárgyak, így munkájára nincs a továbbiakban szükség.

A másikat, őt magát az új felsőoktatási törvényben megjelenő 70 éves korhatárra hivatkozva küldik el, mivel a módosított jogszabály – Hegedűs Loránt szerint joghézagot teremtve – a korábbiakkal ellentétben már nem emeli ki kivételként az egyházi és magánintézményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik