Belföld

Medgyessy Szekszárdon avatott hidat és hirdetett programot

Medgyessy Péter miniszterelnök pénteken az új szekszárdi híd avatásán vett részt. A kormányfő beszédében hangsúlyozta: Örülök, hogy az uniós csatlakozás előtti év a hidak ünnepévé vált. Ünnepeltünk már jelképes hídon, a Duna pontonhídján, amely Európát és Magyarországot kötötte össze. Ünnepeltünk együtt olyan lelki-szellemi hidakat is, amelyeket sokan égettek volna fel szívesen, hogy az ország végképp két részre szakadjon, jobb és bal partra.

“Mi a hidakat, ahogyan az ország egységét is, megvédjük. Ezt kívánja a nemzet. Újra elmondom: egy Magyarország van. Közös célokkal és közös sikerekkel” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: “A köztársaság egységes és erős. Mindenkinek tudnia kell: a köztársaságot lehet építeni és lehet rombolni. Mi azokkal tartunk, akik építik a köztársaságot. Deák Ferenc óta tudjuk, hogy sikeres Magyarországot nemzeti közmegegyezéssel teremthetünk. A közmegegyezés csak akkor jöhet létre, ha rend van a fejekben és biztonság, nyugalom van az országunkban.”

Ebben az országban a szabadság szüli a rendet, és ezt a szabadságot nem hagyjuk fenyegetni! – hangsúlyozta a politikus. “Rendnek kell lennie a gazdaságban, rendnek kell lennie az igazságszolgáltatásban és rendnek a sportpályákon. Ez a szakszerűség, a szorgalom, és a hétköznapi munka rendje. És annak a rendje, hogy felelősen bánunk az adófizetők pénzével. A hétköznapok rendje biztonságot is ad. Egy nyugodt országban nincs jelentősége annak, hogy melyik kormány ad át egy hidat. Csak annak van, hogy a híd elkészült” – fogalmazott.

“A híd átadására jövet láttam, hogy néhány polgártársunk másképp és mással ünnepli a híd avatását. Nos, igen. E híd építése az előző kormány idején kezdődött el. Mi jól tudjuk, hogy az utak, hidak fejlesztése mindig ciklusokon átívelő, szekértáborok felett álló érdek. Csillag miniszter úr is ezért hívta meg minden korábbi kormány szakminiszterét a mai jeles napra. Kijár tehát az elismerés. De ha megengedik, kiegészítem ezt egy másik köszönettel. Köszönöm ezt a hidat az adófizetőknek, köszönöm a köztársaság polgárainak. Külön köszönöm az itt élőknek, akik évtizedek óta várnak erre a pillanatra. Nélkülük ugyanis nemcsak ez a híd, de egyetlen másik sem épült volna meg. Mint ahogy autópálya, színház, vagy metróvonal sem” – tette hozzá Medgyessy Péter.

“Kinek az érdekeit szolgálja az, ha oktalanul bárki vészharangot kongat a magyar gazdaság felett? Kinek az érdeke, hogy a polgárokat érthetetlen, de nyugtalanító – szakmainak látszó, de valójában politikai érdekektől vezérelt – vitákkal bizonytalanítsa el? Kinek az érdeke bizonytalanságot és bizalmatlanságot kelteni, hol az erős, hol meg a gyenge forint miatt ágálni?” – tette fel a kérdéseket a kormányfő.

“Magyarországon erős a jövőbe vetett hit, ettől erős a gazdaság, amelyhez erős magyar vállalkozások szükségesek. A valódi kérdés tehát az, hogy vannak-e erős magyar vállalatok, akik biztos lábakon állnak, piacképes terméket állítanak elő, és nyereségesen működve fejlődni képesek. És elsősorban: európai versenyre képesek, hogy legyenek új munkahelyek, új beruházások. Hölgyeim és Uraim, nézzük a tényeket. A gazdasági növekedés tartós és folyamatos. Emelkedtek a bérek, és minden korábbinál alacsonyabb az infláció. Megteremtjük a feltételeit annak, hogy a fejlett európai országok között, anyagi biztonságban, európai életminőségben élhessünk. A jobb élethez, a sikerekhez a vállalkozásokat kell erősíteni, mert a verseny is erős Európában. Ennek érdekében döntöttünk úgy, hogy teljessé tesszük az Európa Terv hitelprogramját. Négylépcsős hitelt vezetünk be. Az első lépcsőben 6 milliárd forintos fejlesztési hitelkeretet biztosítunk kisvállalkozásoknak. A második lépcsőben a kis- és középvállalkozások 5 millió forintig, támogatott forgóeszköz-hitelhez juthatnak. A harmadik lépcsőben támogatott kamatú, államilag garantált hitelhez juthatnak 10 millió forintig. És a negyedik lépcső az Európa Terv Hitelprogramja, melynek keretében rendkívül kedvező kamatozású, akár 500 millió forint összegű hitelt kínálnak a középvállalkozások számára” – mondta Medgyessy, hozzátéve: “Kemény kézzel lehet jó gazda módjára beosztani az adófizetők pénzét. A magyar gazdaság, a magyar költségvetés – a köztársaság polgárainak a pénze, a magyar forint – biztonságban van. A takarékosság polgári erény. Érdemes emlékezetbe idéznie minden politikusnak, aki mindenhol több támogatást, nagyobb állami költekezést követel.”

“A legfőbb közös cél a modern, európai Magyar Köztársaság megteremtése, ahol mindenkinek jó élni. Az alkotmányosan működő, egymással versengő politikai erők – remélem – mind ezért a Magyarországért dolgoznak. A vita köztünk abban állhat, hogy a célt milyen úton látjuk gyorsabban, biztosabban megközelíthetőnek. S természetesen a sikerhez, Magyarország sikeréhez vezető utat másként látjuk. Politikai ellenfeleim saját politikai közösségüknek tartoznak számadással. Én azonban a köztársaság összes polgárának” – fogalmazott a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik