Belföld

A jelenlegi módosítása után jöhet az új szövetkezeti törvény

Új szövetkezeti törvény szükséges a kormányzati ciklus végéig úgy, hogy a jelenleg hatályos jogszabály már a közeljövőben több ponton módosul - közölte Kiss Péter kancelláriaminiszter az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) rendezvényén pénteken.

A miniszter Medgyessy Péter kormányfő levelére hivatkozva elmondta, hogy a szövetkezetek jövőjét hosszú távon meghatározó, új koncepciójú szövetkezeti törvényről a kormány várhatóan novemberben tárgyal. Kiss Péter szerint addig sem lehet várni, a jelenlegi szabályozás korrekcióját rövid időn belül kell elvégezni úgy, hogy a szövetkezetek megnyugtató módon működhessenek. “Meg kell keresni azt a lehető legjobb jogtechnikai megoldást, amellyel a változtatásokat be lehet illeszteni a törvényhozási menetrendbe” – mutatott rá.

A miniszter hangoztatta: a kormány arra számít, hogy a szövetkezeti mozgalmak szakmai javaslataikkal és a társadalmi elfogadtatás biztosításával részt vesznek a jogszabállyal kapcsolatos előkészítő munkában. “A jogi feltételek módosításának megvitatásán túl a kormány kész a szövetkezeti érdekképviseletekkel folyamatosan párbeszédet folytatni” – hangoztatta. Kiss Péter megjegyezte, hogy a Miniszterelnöki Hivatal koordinációjával az érintett tárcák az intézményi és személyi feltételekkel kívánják segíteni ezt az együttműködést. Zs. Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek Országos Szövetségének alelnöke üdvözölte a kormány szövetkezeteket érintő szándékait. Az alelnök szavai szerint az OSZT erősen bizakodó az ígéretek teljesülését illetően, a szervezet teljes együttműködést ajánl fel a kormánynak.

Németh Imre, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szólt az üzletrészek állami felvásárlásának aktuális kérdéseiről. Emlékeztetett arra, hogy a kormány eddig 62 milliárd forintot fizetett ki hitelből azoknak a tulajdonosoknak, akik felajánlották üzletrészüket. Jelezte, hogy a már felszámolt szövetkezetek üzletrész-tulajdonosainak kárpótlására a következő hetekben, hónapokban mintegy egy milliárd forintot fizetnek ki. “Az alanyi jogú üzletrész-tulajdonosok üzletrészeinek megvétele a kormányzati ciklus végéig tart” – közölte az agrárminiszter. Hozzátette, hogy ennek költségvetési költségvonzata megegyezik az eddig folyósított összeggel. Németh Imre elmondta azt is, hogy az ÁPV Rt. most dolgozza ki az állami tulajdonba került üzletrészek értékesítési koncepcióját. Annyit elárult, hogy az ősszel megkezdődő értékesítés nem nyílt piaci művelet lesz. A kormány azoknak kívánja az üzletrészeket kedvezményesen felajánlani, akik érdekeltek a szövetkezetek működésében, azaz maguknak a szövetkezeteknek, a szövetkezeti tagoknak, a szövetkezettel szerződéses kapcsolatban állóknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik