Belföld

Iraki békefenntartás: egy, kettő, öt, vagy esetleg húsz évig tart?

A szövetségeseknek több mint két évig, vagy még ennél is sokkal hosszabb ideig Irakban kell maradniuk - írta koalíciós és brit kormányforrásokat idéző értesülésében a pénteki Financial Times.

A vezető londoni üzleti-politikai napilap szerint a szövetséges hadvezetés és a brit kormány illetékesei azután jutottak erre a következtetésre, hogy átértékelték az Irakban folyó újjáépítési folyamatot.

Mostanáig vezető koalíciós tisztviselők egytől két évig terjedő szövetséges jelenlétről beszéltek, de azóta, hogy Jack Straw brit külügyminiszter a minap Irakban járt, brit illetékesek azzal számolnak, hogy a szövetséges erőknek jó néhány évvel tovább az országban kell maradniuk – írta a Financial Times, nem részletezve, hogy Straw mit mondott erről a hadszíntéri parancsnokoknak.

A lap szerint jelenleg több mint 150 ezer amerikai és brit katona van Irakban, de brit illetékesek azt mondják, hogy egy ekkora megszálló erő fenntartása két éven túl kivitelezhetetlen. Egy néhány ezer fős kontingens azonban hosszabb ideig a helyszínen maradhat.

Független elemzők már a háború előtt, illetve annak korai szakaszában elhúzódó megszállást valószínűsítettek Irakban. A Euromoney vezető londoni gazdaságpolitikai folyóirat márciusi száma olyan kutatókat idézett, akik szerint nehezen elképzelhető, hogy a sikeres békefenntartást meg lehet oldani öt évnél rövidebb katonai megszállással, de ez könnyen eltarthat húsz évig is.

A The Times napilapnak a múlt hónapban brit katonai illetékesek azt mondták, hogy négy évi szövetséges jelenléttel számolnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik