Belföld

A görögök megint kikérik maguknak: Macedónia nem a Macedón Köztársaság

Felháborodásának adott hangot Görögország amiatt, hogy az Egyesült Államok és a volt jugoszláv államból még 1991-ben kivált Macedón Köztársaság között létrejött egyezményben az európai államra Macedóniaként hivatkoznak, bár ez az elnevezés hivatalosan Görögország északi tartományát illeti meg, amelynek történelme Nagy Sándor idejére nyúlik vissza.

A Macedónia elnevezés “illetéktelen” használata miatti görög felháborodást Jeórjiósz Papandreu levélben jelezte amerikai kollégájának, Colin Powellnek.

Az egyszerűség kedvéért

A Macedónia elnevezés nem hivatalos használatára az egyezményben az egyszerűség kedvéért került sor” – magyarázta sajtótájékoztatóján Richard Boucher, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője.

Az USA hivatalosan a volt jugoszláv államból kivált Macedón Köztársaságként ismeri el az egyezményben említett Macedóniát. Továbbra is messzemenően támogatja a Macedón Köztársaság és Görögország között az ENSZ égisze alatt folyó egyeztetéseket, amelyek célja mindkét fél tetszését elnyerő megoldást találni a névvitában – tette hozzá a szóvivő.

Az EU sem örül

A görög diplomáciának azonban nem csak a szóhasználat nem tetszik. Panos Beglitis, a görög külügyminisztérium szóvivője azért is bírálta a Macedón Köztársaságot, mert az amerikai nyomásnak engedve aláírta az egyezményt, bár az Európai Unió szerette volna elérni ennek elkerülését. A megállapodás értelmében ugyanis a Nemzetközi Bűnügyi Bíróság (ICC) hatálya alól kivonják a kétoldalú ügyekben érintett amerikai állampolgárokat. (Amerikai közlés szerint eddig 45 országgal kötöttek ilyen szerződést.)

– Minden államnak jogában áll bármiféle egyezményt aláírni az Egyesült Államokkal, ám az Európai Unióhoz közel álló országként a Macedón Köztársaságnak figyelembe kellett volna vennie az uniós álláspontot – nyilatkozta Panos Beglitis.

Forrás: euro.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik