Belföld

Folytatódik a Pannonplast-botrány: vizsgálat a K&H Equitiesnél

A Pannonplast-felvásárlásban közreműködő brókercégnél a tulajdonosok belső, a PSZÁF pedig helyszíni viszgálatot folytat. A K&H Equities volt az Állami Autópálya Kezelő Rt. tőkepiaci partnere.

Az elmúlt hetekben a K&H Equities Rt. tulajdonosai által elindított belső vizsgálat olyan ügyleteket tárt fel, amelyek súlyosan sértik a cég működési szabályait – hozta nyilvánosságra csütörtökön a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H Bank) Rt. A brókercég tulajdonosai ennek megfelelően megtették a szükséges jogi lépéseket és bejelentéseket a megfelelő hivatalos szervek felé – írja az MTI-Eco. A hitelintézet további részletekkel csak a vizsgálatok teljes körű lezárását követően tud szolgálni – tartalmazza a K&H Bank közleménye.


Összefonódások 

A Világgazdaság értesülései szerint a K&H-nál ugyan hírzárlatot rendeltek el az ügy miatt, azonban a belga és holland tulajdonosok által folytatott vizsgálat nyomán több vezető tisztségviselő munkaviszonyát felfüggesztették. A Világgazdaság szerint a menesztett ÁAK-vezér, Bitvai Miklós fia menedzser a K&H Banknál, közvetlen főnöke az a Kulcsár Attila, aki egyben a K&H Equitiesnél a befektetői tanácsadói üzletág vezetője. Az ÁAK és a K&H közötti össze-fonódásokra utalhat az is, hogy Gáldi György, a K&H Bank igazgatója az ÁAK igazgatósá-gában is helyet kapott.

Belső vizsgálat


Az Econews értesülései szerint a K&H Equitiesnél a belső vizsgálat külföldi szakértők bevonásával folyik. “Belső vizsgálatról van szó, amelyet a K&H Equities tulajdonosai indítottak, saját erőforrásaikra támaszkodva” – mondta az Econews-nak a bank kommunikációs igazgatóságának munkatársa. A K&H Equities a K&H Bank (50), a KBC (30) és az ABN AMRO (20) százalékos tulajdonában van, a saját erőforrások igénybevétele az ő szakembereik közreműködését jelenti.


A dolog hátterében az áll, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összehangolt részesedésszerzés miatt megbírságolta a Pannonplast két tulajdonosát, s az erről hozott határozatban megállapította azt is, hogy a tranzakciók pénzügyi koordinálásában a K&H brókercége vállalt a technikai végrehajtáson jelentősen túlmutató szerepet. A részvényvásárlásokhoz a felügyelet szerint egy állami cégtől származó átutalások biztosították részben a forrást. Ez a cég, mint később kiderült, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) felügyelete alá tartozó Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK), amelynek vezérigazgatóját a minisztérium az ügy kapcsán menesztette. A GKM azzal vádolta meg a K&H Equitiest, hogy a vele kötött keretszerződés előírásait megszegve, saját céljainak megfelelően használta az ÁAK pénzeszközeit.


PSZÁF-vizsgálat

A Magyar Nemzetnek nyilatkozva a PSZÁF illetékese közölte: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nem kapott semmilyen megkeresést a K&H Equitiesnél folyó belső vizsgálatról. Ezzel együtt a PSZÁF nyomon követi az eseményeket, és maga is várja a belső vizsgálat eredményét. (A PSZÁF egyébként jelenleg is helyszíni vizsgálatot folytat a K&H Equitiesnél.)

A Világgazdaságnak nyilatkozva korábban Bodnár Zoltán, az ÁAK Rt. igazgatóságának elnöke elmondta, hogy az állami autópályakezelő szervezet idén nagyjából 13 milliárd forintot vitt a tőkepiacra a K&H Equities közreműködésével. Bodnár szerint nem volt jogi akadálya a tranzakciónak, amelynek révén félmilliárdos nyeresége keletkezett az állami cégnek. Időközben egyébként menesztették az ügyletekről döntő ÁAK-vezérigazgatót, Bitvai Miklóst.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik