Belföld

Elkeltek a BA-CA kibocsátásra váró részvényei

Ez a tény egyben azt jelenti, hogy a részvények kibocsátási árát az előre megadott 27-31 eurós árfolyamsáv felső harmadában jelölik majd ki. Eredetileg 34 eurós kibocsátási árat terveztek, aztán mégis az alacsonyabb sávnál maradtak, noha a részvény könyv szerinti értéke 41 euró.

Az osztrák bankok szerint Ausztriában meglehetősen élénk a magánbefektetők érdeklődése, s mindenképpen túljegyzésre kell számítani. Mivel nincsenek külön rendelkezések az allokációra nézve, mind az intézményi, mind a magánbefektetőknek arra kell számítani, hogy a kértnél kevesebb részvényt kapnak majd.

Szakértők a nagy érdeklődés okát a kelet-közép-európai feltörekvő piac növekedési kilátásaiban látják. A BA-CA ugyanis két éve a HypoVereinsbank leánybankja, ám a bajor konszernen belül is Ausztriával és Kelet-Közép-Európával foglalkozik, ahol már eladása előtt sz8ilárdn pozíciókat épített ki.

Az anyabank most a BA-CA 25 százalékát értékesíti, hogy saját tőkebázisát erősítse, s a nagy érdeklődés, valamint az ennek nyomán a kijelölt sávon belüli viszonylag magas kibocsátási árfolyam nyomán mintegy 1,1 milliárd euróra számíthat, amelynek több mint 40 százaléka azon nyomban egy részesedés átvétele fejében a BA-CA-tól az anyabankhoz folyik be.

Az év eddigi legnagyobb európai kibocsátása nyomán a BA-CA részvények első kereskedelmi napja a bécsi tőzsdén július 9-én lesz, s július 14-én a BA-CA bekerül az ATC bécsi tőzsdeindexbe, ahol az Erste Bank, a Telekom Austria és az OMV után a negyedik legnagyobb érték lesz. Jelentős tőzsdei forgalomra azonban nem számíthat a részvény, mivel a jelek szerint túlnyomó része intézményi befektetőkhöz kerül. A papír után tulajdonosai egyébként az egész idei évre kapnak majd osztalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik