Belföld

Orosz lapértékelés Ivanov budapesti látogatásáról

Kardinális változások játszódtak le a magyar-orosz kapcsolatokban a Medgyessy-kormány tavalyi hivatalba lépése óta - állapította meg a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylap.

Jurij Jersov és Fjodor Lukjanov csütörtöki, budapesti keltezésű cikke szerint Igor Ivanov orosz külügyminiszter budapesti látogatása éppen ezeknek a pozitív folyamatoknak a megerősítését szolgálja. A lap szerint az orosz tőke erősíteni fogja magyarországi jelenlétét az ősszel kezdődő privatizációban.

Ezekben a napokban erősen megélénkült a moszkvai diplomácia tevékenysége a kelet-európai és kelet-közép-európai térségben: Ivanov Budapest előtt Pozsonyt kereste fel, csütörtökön pedig Ion Iliescu román elnök érkezik hivatalos látogatásra Moszkvába.

A Rosszijszkaja Gazeta kiemelte, hogy az orosz diplomácia vezetőjét Mádl Ferenc köztársasági elnök és Medgyessy Péter miniszterelnök is fogadja a magyar fővárosban, ahol szeptemberben Mihail Kaszjanov orosz kormányfő tesz látogatást. A lap szerint a kapcsolatok dinamizálódását mutatja, hogy hivatalba lépése óta a magyar miniszterelnök háromszor találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel: a tavaly májusi római NATO-Oroszország csúcstalálkozón, a tavaly decemberi hivatalos moszkvai látogatáson és idén május 31-én, a Szentpétervár alapítása 300. évfordulós ünnepségsorozatának megnyitóját kísérő Oroszország-Európai Unió csúcson.

A kormánylap beszámolt arról is, hogy az év elején sikerült rendezni a szovjet államadósság évtizede húzódó problémáját, és májusban megnyílt a II. világháborúban elesett magyar katonák második oroszországi központi temetője a Voronyezs melletti Rudkinóban. A cikk szerint előrelépés várható a II. világháború végén hadizsákmányként a Szovjetunióba került sárospataki könyvtár visszaadása ügyében is.

A gazdasági kapcsolatok területén is élénkülésről számolt be a Rosszijszkaja Gazeta, kiemelve az olyan nagy projekteket, mint a Barátság és Adria kőolajvezetékek összekötése, vagy a Jukosz és a Mol Rt. közös nyugat-szibériai kőolajmező-beruházása. A cikk felhívta a figyelmet, hogy idén ősszel kezdődik a magyarországi privatizáció utolsó szakasza, amely iránt az orosz tőke is érdeklődést mutat. A szerzők megállapítása szerint ma Magyarországon üdvözlik az orosz tőke megjelenését, amely nyilvánvalóan meg is fogja erősíteni pozícióit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik