Belföld

Horvát lapértesülés szerint az OMV viheti az INA-részvényeket

Horvát lapértesülés szerint az osztrák OMV tulajdonába kerülnek az INA horvát kőolaj- és földgáz-ipari vállalat részvényei, és Slavko Linic, a horvát kormány gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettese kerül az INA igazgatóságának élére.

A Globus című zágrábi hetilap pénteki keltezéssel megjelent
e heti számának értesülése szerint létrejött már az OMV vezetői és a horvát fél között a megállapodás az INA egy részvénnyel több mint 25 százalékának megvételéről. Az osztrákok nem kínáltak 320 millió eurónál magasabb vételárat, jóllehet horvát kormánykörökből hónapokkal ezelőtt kiszivárgott hírek 362 millió eurós OMV-ajánlatról szóltak – olvasható a Globusban.


A cikk szerint az orosz Rosznyeftnek kezdettől fogva nem adtak túl nagy esélyt a három stratégiai partnerjelölt versenyfutásában, mert kevés gazdasági és politikai logika lett volna abban, hogy horvát állami vállalat orosz állami vállalat tulajdonába kerüljön.


A magyar Mol Rt.-nek pedig végül is felrótták a hosszú távú
kereszttulajdonlás tervét, azaz, hogy – amiképp a szlovák
Slovnafttal történt – az INA részvényeket is Mol-részvényekért
cserélnék. Korábbi értesülések szerint a horvát kormányfőnek eredtileg tetszett ez az egyenrangúbb partnerséget ígérő megoldás.


Valójában az OMV is szívesen cserélne részvényeket, de az OMV ráadásul új a horvát piacon, a Molnak azonban már a 90-es évek végén is volt egy hasonló sikertelen kísérlete az INA-val való egyesülésre – írta alap, amely szerint a horvát kormány már egyáltalán nem hajlik a részvénycserére, mert amúgyis gyér jövedelme van a magánosításból. A 2000. január 3-i horvát politikai fordulat óta mindössze két kisebb, tengerparti szállodát magánosítottak. A költségvetési lyukak meg a Nemzetközi Valutaalap követelései miatt a kormányt most már kizárólag a készpénz érdekli.


A Globus állítása szerint a három stratégiai partnerjelölt
egyike sem akart magas vételárat fizetni, már csak azért sem, mert még nem tudni, mik a szándékok az INA további privatizálására, azaz, hogy a mostani vásárlónak lesz-e elsőbbségi joga a többi részvény megvételére. Egyelőre csak az ismeretes, hogy a horvát állam Horvátországnak az Európai Unióba lépéséig megtartja magának az INA részvények ugyancsak egy részvénnyel több mint 25 százalékát. De ha
a befektetők nem kapnak tisztább képet erről, akkor Ivica Racan horvát miniszterelnök és Ljubo Jurcic gazdasági miniszter a vártnál kisebb végső vételár-ajánlatokkal szembesülhet hétfőn, – írta a Globus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik