Belföld

Nem volt tartós az olajár emelkedés

Az amerikai nyersolajtartalékok 2,1 millió hordós csökkenését jelentette szerdán a múlt hétről a washingtoni kormányzat illetékes hivatala és az amerikai olajipar piacfigyelő szervezete(API) is. A csökkenés meglehetősen nagy az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

A benzintartalékok szintje a kormányzat (EIA) szerint 3,2millió hordóval csökkent, azaz jóval inkább, mint előzetesen várták, a tartalékok az egy évvel korábbitól 11,8 millió hordóval maradtak el. Az adatok a korai New York-i árupiaci kereskedésben igen rövid időre nyomták csak fel a nyersolaj és a benzin árát: az augusztusi határidős amerikai könnyűolaj hordója 35 centtel lett olcsóbb és 30,05 dolláron állapodott meg közép-európai idő szerint délután öt óra körül, bár a nap korábbi részében ára 30,70 dollárig ugrott fel.

Londonban a nemzetközi olajtőzsdén a Brent ára gyakorlatilag együtt mozgott az amerikai piaci árral, mivel - ugyancsak augusztusra - 31 cent árcsökkenést mutatott délután és ezzel kerek 28 dollárra ment le a hordónkénti ár. A benzin határidős ára is esett New Yorkban: augusztusi szállításra gallononként 0,47 centtel 87,70 centre, jóllehet rövid időre 90 centig is szaladt az EIA adat hatására

Ajánlott videó

Olvasói sztorik