Belföld

Villamosvezeték Paks és Pécs között – 14 milliárdos beruházás

Várhatóan még az idén befejeződik a Paks és Pécs közötti 400 kilovoltos villamos távvezeték építése; a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. 14 milliárd forintos beruházását pénteken Pécsett szakmai tanácskozáson ismertették.

Tari Gábor, a cég hálózati főmérnöke az MTI-nek elmondta: atávvezeték a próbaüzemeket követően 2005 április végétől szállít áramot. Az MVM Rt. a beruházás költségeit a villamos energia fogyasztói árába beépített átviteli tarifából finanszírozza. A kivitelezés tavaly kezdődött, jelenleg a 82 kilométer hosszú távvezeték tartására szolgáló 237 oszlop alapozását végzik.

Hamarosan megkezdődik az oszlopok összeszerelése, amelyet a vezeték felrakása, majd egy Bogárd és Nagykozár közötti transzformátorállomás kialakítása követ, végül a működéshez szükséges, különböző kiegészítő tartozékokat helyezik el. A fejlesztésre a dél-dunántúli áramellátási biztonság növelése érdekében van szükség – hangsúlyozta Tari Gábor. Hozzátette: a fogyasztók villamos energia szükségletét jelenleg a táppontok közötti 120 kilovoltos összeköttetések biztosítják, amelyek a lakosság igényeinek növekedése, valamint a széntüzelésű pécsi erőmű környezetvédelmi okokból történő fokozatos kapacitáscsökkentése miatt már nem elegendőek.

Az új, 400 kilovoltos vezeték azonban már kielégíti a nemzetközi ellátásbiztonsági követelményeket, vagyis a rendszer egy pontján esetlegesen fellépő üzemzavar a szolgáltatásban nem okoz majd fennakadást. A távvezetékre vonatkozó kivitelezési munkákat az MVM leányvállalata, az OVIT Rt. végzi, a trafóállomás építésére, valamint a különböző tartozékok kiépítésére pályázatokat írtak, illetve írnak ki. Tari Gábor beszámolt arról: a vállalat hasonló, de kisebb volumenű beruházást végez Szeged és Békéscsaba között, a Nyugat-Dunántúl ellátásbiztonságának növelésére 2007 végére erősíteni kívánja a Győr és Szombathely közötti összeköttetést is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik