Belföld

Példátlan mértékű orosz-brit gazdasági megállapodás

Minden idők legnagyobb egyedi oroszországi külföldi működőtőke-befektetését véglegesítették csütörtökön Londonban az orosz elnök és a brit kormányfő jelenlétében.

A Vlagyimir Putyin és Tony Blair részvételével megtartott londoni energiaipari konferencián aláírták a British Petrol 6,75 milliárd dolláros (4,2 milliárd fontos) befektetését a TNK orosz olajcégben. Ez az eddigi legnagyobb közvetlen külföldi befektetés, amelyet egyetlen cég eszközölt az orosz gazdaságban.

Nagy-Britannia ezzel a legnagyobb oroszországi működőtőke-exportőrré vált, jóllehet az Oroszországgal folytatott külkereskedelmi forgalomban Németország és az Egyesült Államok is megelőzi. A készpénzes és részvényes tranzakcióval – amelyről az év elején született meg a keretmegállapodás – a BP a következő négy évben fokozatosan átveszi a TNK 50 százalékát. Eredetileg a készpénzes hányad 3 milliárd dollár lett volna, de a brit olajipari csoport az aláírással együtt közétett közleményében tudatta, hogy ezt 600 millió dollárral 2,4 milliárd dollárra csökkentik.

Ennek oka az, hogy a TNK az ügylet februári bejelentése óta újabb adósságokat halmozott fel egy másik orosz olajcég, a Szlavnyefty felének akvizíciójával. A BP-TNK ügylettel a harmadik legnagyobb orosz olajipari cég jön létre, napi 1,2 millió hordós kitermelési kapacitással. A tranzakció 10,5 milliárd hordóval növeli a British Petrol által hozzáférhető bizonyított nyersolajkészletet; ez a BP jelenlegi tartalékainak több mint a fele.

Londoni elemzők szerint ugyanakkor az ügylettel óriási kiadások is járnak majd. Évekbe fog telni például, mire az orosz cégnél meg lehet teremteni a nyugat-európai környezetvédelmi normákat. A BP maga is úgy becsüli, hogy a TNK legalább 10 évi lemaradásban van ezen a téren – írta a csütörtöki Financial Times.

A The Guardian szerint emellett a BP-t jogászok arra is figyelmeztették, hogy a TNK-val együtt egy már folyó árkartell-eljárást is “megvásárol”, amelyet a Brit Virgin-szigeteken indítottak a hivatalosan ott bejegyzett orosz cég ellen. A BP a lapnak elismerte a felperesek – két nemzetközi olajipari beruházó cég – jogászai által írt figyelmeztetés tényét, de közölte, hogy az nem befolyásolja a tranzakciót. A The Guardian szerint a felperesek jogi képviselői már zároltattak 380 millió dollár értékű TNK-vagyont.

A BP részvénye csütörtökön kora délután 3,25 pennys, 0,76 százalékos veszteséggel 421,25 penny volt a Londoni Értéktőzsdén (LSE), amelynek irányadó FTSE-100-as indexe ugyanakkor 0,4 százalékos mínusszal 4052 ponton járt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik