Belföld

Új pártok szerveződnek

Zöld és liberális párttal isbővülhet a politikai paletta a következő választásokra. Hack Péter szerint lesz helyük az újaknak - olvasható a Népszabadságban.

Elképzelhető, hogy új pártok indulnak a 2006-os parlamenti választáson. Elsősorban a paletta közepét vagy valamely speciális témakört célozhatnak meg. Egyre több jel mutat arra, hogy egy vagy több liberális, illetve zöldpárt, vagy pártszövetség is szerveződhet. A Centrum példája azt mutatta: a sikerhez szükséges, de akár elég is lehet akár csak egy-két húzó név, néhány hónap szervezőmunka – és persze a jó időzítés.

Hack Péter is arra számít, hogy lesz hely az újaknak. A volt SZDSZ-es politikus reálisnak látja egy új liberális párt létrehozását. Szerinte ugyanis az EU-csatlakozás ügyében szakadék tátong az állampolgárok és a politikai elit véleménye között. Ez utóbbi majdnem egységesen támogatja a csatlakozást, míg a társadalom Hack szerint megosztott. Ennek pedig – véli a volt szabad demokrata – az lehet a következménye, hogy ha az új helyzetben kudarcok érik az embereket, akkor a tűrési küszöbük is alacsonyabb lesz, és kereshetnek olyan politikai erőt, amely ez ügyben azt mondja, amit ők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik