Belföld

Új, immunrendszert stimuláló terápia rák ellen

Egy washingtoni orvoskongresszuson áttörésként méltatták az Ausztráliában kifejlesztett új kezelést, amelyet a közeljövőben több neves európai és amerikai orvosi intézmény is tesztel majd a prosztatarákban és a mellrákban, fehérvérűségben és AIDS-ben szenvedő betegeknél.

Az új terápia lényege az immunrendszer stimulálása a szexuális hormonok termelését blokkoló GnRH típusú gyógyszerekkel annak érdekében, hogy fokozzák az úgynevezett T-sejtek termelődését – közölték a melbournei Monash egyetem kutatói.

Az ausztrál orvosok már eddig is jó eredményeket értek el az új terápiával a prosztatarák és leukémia gyógyításában. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartják, hogy a terápia az AIDS gyógyítására is alkalmazható lesz.

A világújdonságnak nyilvánított terápia kifejlesztésére 4 millió dollárt (3,5 millió eurót) invesztált a melbournei Nordwood Abbey biotechnológiai társaság. Első lépésként négy amerikai, egy brit és egy svájci kórház kezdi meg jövőre kísérleteit az új gyógymóddal. A Nordwood Abbey szerint az új terápiai eljárás két éven belül általánosan alkalmazható lehet – olvasható az AFP jelentésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik