Belföld

Baj van az európai autóklímákkal

Az európai autógyárak szövetsége (ACEA) szerint az autógyártóknak újra kellene tervezniük a klímaberendezéseket az EU brüsszeli bizottságának készülő javaslata miatt, amely az üvegházhatás csökkentése céljából e készülékek gázkibocsátásának mérséklését írná elő - olvasható a Napi Gazdaságban.

A kezdeményezés a legutolsó abban a csomagban, amelytől a bizottság az autók környezetszennyezésének visszaszorítását várja. A tervezetet, amely már keményen szabályozza a roncsautók újrafeldolgozását és megköveteli az üzemanyag-felhasználás hatékonyságának folyamatos javítását is, várhatóan vagy az augusztusi szünet előtt vagy közvetlenül utána hozza nyilvánosságra a bizottság.

A klímaberendezések használatával kapcsolatos gázkibocsátás egyrészt növeli az üzemanyag-felhasználást, másrészt a hűtőfolyadék elpárolgásához vezet. Az ACEA számításai szerint az autók széndioxid-kibocsátása a jelenlegi évi 100 millió tonnáról ugyan 2008-ig 80 millió tonnára csökkenthető, de a kiskocsikban is egyre népszerűbb klímák a mennyiséget mintegy 30 millió tonnával fogják növelni az unióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik