Belföld

Részvénykibocsátásra és újabb kölcsön felvételére készül a Fiat

Az olasz FIAT SpA, pénzügyi nehézségei enyhítésére, 1,8 milliárd eurós részvénykibocsátásra készül, és új, 2 milliárd eurónyi kölcsönt is szeretne fő hitelezőitől - mondták bennfentesek a Dow Jones hírügynökségnek.

A FIAT egyszersmind szeretné újratárgyalni 3 milliárd eurós, részvényre váltható kölcsönét, amelyet nyolc banktól kapott tavaly. A fizetési határidőt 2008-ra szeretné tolni 2005-ről, és csökkentené a részvényei árát arra az esetre, ha a bankok beváltanák a részvényre cserélés opcióját.

Ez a terv a FIAT egyes érdekeltségeinek – biztosítójának és repülőgépgyárának – tavaszi eladását követi, 4 milliárd eurórért. A FIAT május elején a vártnál nagyobb, 342 millió euró működési veszteséget jelentett 2003 első negyedéről, az egy évvel korábbi 299 millió euró helyett. Kulcsrészlege, a FIAT Auto működési vesztesége 334 millió euró volt, az előrejelzésekben szereplő 227 millió euró helyett.

A csoport nettó adóssága, amelyet a FIAT részesedés-eladásokkal próbál csökkenteni, 5,2 milliárd euróra emelkedett a tavaly év végi 3,8 milliárd euróról, és még mindig több, mint a bankok által megszabott 3,6 milliárd eurós felső határ.

A csoport első negyedévi árbevétele 12,3 milliárd euróra csökkent a tavalyi első negyedévi 14,1 milliárdról. A FIAT Auto 4,9 milliárd árbevételt ért el az év első három hónapjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik