Belföld

OCÖ: Horváth Aladár bizalom hiányában lemondana

Horváth Aladár, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke ugyan törvénytelennek tartja a szervezet ügyvezető elnöke által szerdára összehívott közgyűlést, de "iránymutatónak" tekinti az ott születő döntést, s ha elveszti a bizalmat, akkor lemond.

“Jogszerűtlen az a közgyűlés, amit Kolompár Orbán, az OCÖ ügyvezető elnöke hívott össze szerdára, és az elmozdításomra irányul” – mondta Horváth Aladár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett: az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata úgy rendelkezik, hogy a képviselők egynegyede kezdeményezheti a közgyűlés összehívását, de azt az elnök köteles összehívni nyolc nap elteltével. “A mai napon történő szavazás vagy döntés eredményét iránymutatónak tekintem és amennyiben az általam összehívott jövő pénteki közgyűlésen a képviselők többsége úgy gondolja, hogy nem szavaz további bizalmat, elfogadom a döntést és átadom az elnöki posztot” – közölte az elnök.

 Ötvenmilliós hiány

Ötvenmillió forint hiányt tárt fel a pénzügyi vizsgálat az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) tavalyi és idei első negyedéves gazdálkodásában, az összeg fele személyi felelősséghez köthető, ami büntetőeljárást is vonhat maga után – hangzott el a vizsgálati jelentést ismertető budapesti sajtótájékoztatón szerdán. “Huszonötmillió forint hiány a nem könyvelt tételekből állt össze, ezért a vizsgált időszakban készített pénzügyi mérleg nem valódi, és a hiányzó pénz nevesített személyekhez köthető” – közölte Rózsahegyi György, az OCÖ pénzügyi szakértője. Rózsahegyi György az érintetteket nem kívánta megnevezni.

Horváth Aladár szerint több önkormányzati képviselő “nem képes elfogadni”, hogy a jelenlegi vezetés által irányított önkormányzat szakmai alapon működjön, s “a Lungo Drom által korábban járt utat kívánják folytatni”. Kolompár Orbán ügyvezető elnök kedden táviratban hívta össze a közgyűlést, amelynek egyik napirendi pontjaként az elnök leváltását jelölte meg.

“Az ülést a tagok 60 százaléka kezdeményezte. Ebben a helyzetben sem politikailag, sem etikailag nem tartottam volna elfogadhatónak a kérés elutasítását” – fogalmazott kedden az MTI-nek nyilatkozó Kolompár Orbán.

Horváth Aladár, az OCÖ elnöke jövő péntekre hívta össze a közgyűlést.






Ajánlott videó

Olvasói sztorik