Belföld

Kamatot emelnek a kereskedelmi bankok

Az OTP Bank Rt. július 12-én 1,5-2 százalékponttal emeli egyes hiteleinek, és 1-2,25 százalékponttal lekötött betéteinek kamatát, ugyanakkor nem változik a lakás- és az áruvásárlási hitelek jelenleg érvényes kamata. Döntött a HVB, az Erste, a Raiffeisen.

Az OTP Bank Rt. szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye megemlíti, hogy a pénzintézet a jegybanki alapkamat emeléseit követően a értékelte a pénzpiacon kialakult helyzetet és a várható tendenciák elemzését követően döntött a kamatemelésről.

A vállalati-vállalkozói üzletágban a saját forrású hitelek és a lekötött betétek döntő része pénzpiaci kamatokhoz, illetve referenciahozamokhoz kötött, így automatikusan átárazódik. Ugyanakkor a kereskedelmi banki üzletágban az OTP Bank bizonyos hiteltípusoknál július 12-étől 1,5-2 százalékponttal felfelé korrigálja a kamatokat, és ezzel egyidejűleg 0,5-2 százalékponttal magasabb kamatot térít vállalati számláknál a látra szóló, valamint összeg és lekötési idő függvényében a lekötött betétek körében.Az OTP Bank lakossági folyószámla-hitelei és a szabad felhasználású jelzálog típusú hitelei után július 12-től 2 százalékponttal magasabb kamatot kell az ügyfeleknek fizetniük.

Ugyanakkor nem változnak a lakás- és az áruvásárlási hitelek jelenleg érvényes kamatmértékei. A lakossági megtakarítási módozatok körében eltérő mértékben, de valamennyi számla és könyves betétet érint a kamatemelés. A lakossági folyószámla tranzakciós vagy készenléti számlaként működő lekötetlen formájának kamata ugyan nem változik, de a bank az 500 ezer forint feletti összegeknél 0,25 százalékpontos kamatprémiumot térít. A folyószámlán lekötött betétek körében az elérhető hozam lekötési időtől és összegtől függően 5,5 és 7,15 százalék között alakul, míg 5 millió forinttól a lakossági megtakarítási számlán és az elektronikus megtakarítási számlán az elérhető hozam 5 millió forinttól 7,5 százalékra emelkedik július 12-étől.

A jegybank múlt csütörtöki alapkamatemelését követően több pénzintézet azonnal döntött – első körben a betéti – kamatok emeléséről.

A Postabank és Takarékpénztár Rt. múlt hét péntektől a vállalati betétek után a korábbinál 1-2 százalékponttal magasabb kamatot fizet.A vezérterméknek számító, sávos kamatozású Takarékszámla kamata – kétmillió forint feletti összeg lekötése esetén – 6,25 százalékról 7,5 százalékra változott.

A HVB Bank magánügyfelei számára új, 2 hónapos futamidejű lekötött betétet kínál, melynek kamatát évi 9 százalékban állapította meg az 5 millió forint feletti lekötésekre, de már 250.000 forintra is 8 százalékos kamatot fizet. A lekötött betéti kamatok szintén június 20-i hatállyal minden futamidőre és összegsávra emelkedtek, 2 százalékpont körüli mértékben.

A Erste Bank a lakossági folyószámláról lekötött havi rulírozó betétekre 9 százalék feletti kamatot fizet.

A Raiffeisen Bank kamatemelését követően hétfőtől 9,1 százalékot fizet a lakossági ügyfeleknek az öt millió forint feletti, három hónapos lekötésekre.

A Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél a döntés még a héten várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik