Belföld

Kamatot emelnek a kereskedelmi bankok

admin

2003. 06. 25. 11:59

Az OTP Bank Rt. július 12-én 1,5-2 százalékponttal emeli egyes hiteleinek, és 1-2,25 százalékponttal lekötött betéteinek kamatát, ugyanakkor nem változik a lakás- és az áruvásárlási hitelek jelenleg érvényes kamata. Döntött a HVB, az Erste, a Raiffeisen.

Az OTP Bank Rt. szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye megemlíti, hogy a pénzintézet a jegybanki alapkamat emeléseit követően a értékelte a pénzpiacon kialakult helyzetet és a várható tendenciák elemzését követően döntött a kamatemelésről.

A vállalati-vállalkozói üzletágban a saját forrású hitelek és a lekötött betétek döntő része pénzpiaci kamatokhoz, illetve referenciahozamokhoz kötött, így automatikusan átárazódik. Ugyanakkor a kereskedelmi banki üzletágban az OTP Bank bizonyos hiteltípusoknál július 12-étől 1,5-2 százalékponttal felfelé korrigálja a kamatokat, és ezzel egyidejűleg 0,5-2 százalékponttal magasabb kamatot térít vállalati számláknál a látra szóló, valamint összeg és lekötési idő függvényében a lekötött betétek körében.Az OTP Bank lakossági folyószámla-hitelei és a szabad felhasználású jelzálog típusú hitelei után július 12-től 2 százalékponttal magasabb kamatot kell az ügyfeleknek fizetniük.

Ugyanakkor nem változnak a lakás- és az áruvásárlási hitelek jelenleg érvényes kamatmértékei. A lakossági megtakarítási módozatok körében eltérő mértékben, de valamennyi számla és könyves betétet érint a kamatemelés. A lakossági folyószámla tranzakciós vagy készenléti számlaként működő lekötetlen formájának kamata ugyan nem változik, de a bank az 500 ezer forint feletti összegeknél 0,25 százalékpontos kamatprémiumot térít. A folyószámlán lekötött betétek körében az elérhető hozam lekötési időtől és összegtől függően 5,5 és 7,15 százalék között alakul, míg 5 millió forinttól a lakossági megtakarítási számlán és az elektronikus megtakarítási számlán az elérhető hozam 5 millió forinttól 7,5 százalékra emelkedik július 12-étől.

A jegybank múlt csütörtöki alapkamatemelését követően több pénzintézet azonnal döntött – első körben a betéti – kamatok emeléséről.

A Postabank és Takarékpénztár Rt. múlt hét péntektől a vállalati betétek után a korábbinál 1-2 százalékponttal magasabb kamatot fizet.A vezérterméknek számító, sávos kamatozású Takarékszámla kamata – kétmillió forint feletti összeg lekötése esetén – 6,25 százalékról 7,5 százalékra változott.

A HVB Bank magánügyfelei számára új, 2 hónapos futamidejű lekötött betétet kínál, melynek kamatát évi 9 százalékban állapította meg az 5 millió forint feletti lekötésekre, de már 250.000 forintra is 8 százalékos kamatot fizet. A lekötött betéti kamatok szintén június 20-i hatállyal minden futamidőre és összegsávra emelkedtek, 2 százalékpont körüli mértékben.

A Erste Bank a lakossági folyószámláról lekötött havi rulírozó betétekre 9 százalék feletti kamatot fizet.

A Raiffeisen Bank kamatemelését követően hétfőtől 9,1 százalékot fizet a lakossági ügyfeleknek az öt millió forint feletti, három hónapos lekötésekre.

A Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél a döntés még a héten várható.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.