Belföld

Jár a kismamáknak a jövedelempótlék

A Legfelsőbb Bíróság nem sokkal dél előtt az első ügyben kimondta, hogy kamat nélkül, de jár a pénz az édesanyának, ám 2002-től számítva nem öt, hanem csak három évig visszamenőleg érvényesíthető.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán egy Somogy megyei kismama jövedelempótlékának ügyében hozott felülvizsgálati végzésében a Somogy Megyei Bíróság ez évi jogerős ítéletét és az alperes területi államháztartási hivatal minden eddigi döntését is hatályon kívül helyezte.

A hivatalnak az ügyben új eljárást kell lefolytatnia, amelyben a vitatott 1979-es minisztertanácsi rendeletet 2002. március 7-ig, azaz hatályon kívül helyezéséig alkalmaznia kell.

Az említett rendeleten alapuló, meghatározott összegű gyermekgondozási díj rendszerét 1996-tól egy új váltotta fel, az LB döntése értelmében ez azonban nem helyezte hatályon kívül a korábbi, 1994-ben módosított rendelkezést.

A végzés szerint az igény a jogszabálysértés megállapításától visszamenőleg három évig érvényesíthető

A Somogy Megyei Bíróság január végén összesen félmillió forintot ítélt meg 3 anyának az elmaradt, havi 6 ezer 700 forintos jövedelempótlék után. A döntés szerint 2002 márciusáig járt volna nekik a pénz, de a területi államháztartási hivatal ezt nem fizette ki. Ezután, becslések szerint félmillióan jelentkezhetnek az elmaradt pótlékért. A Legfelsőbb Bíróság valószínűleg már ma dönt a másik két felülvizsgálati kérelemről is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik