Belföld

Hazánkkal foglalkozik az Európai Tanács

Az Európa Tanácsban szerdán délelőtt 10 órakor megkezdődött a magyar kedvezménytörvényről szóló határozattervezet ismertetése és vitája.

A tervezet alapja a holland Erik Jürgens által a jogi és emberi jogi kérdések bizottsága elé terjesztett (és a magyar javaslatoknak megfelelően már számos ponton módosított) jelentés, továbbá a bolgár Lacsezar Tosev által a politikai kérdések bizottságában benyújtott jelentés.

Az Európa Tanács (ET) elé kerülő dokumentummal szemben a parlamenti közgyűlésen részt vevő magyar kormánypárti és ellenzéki képviselők egyaránt kifogásolják, hogy Erik Jürgens nem azt a feladatot végezte el, amelyre megbízást kapott (az európai országokban hatályos, a kisebbségek kedvezményeire vonatkozó jogszabályok összevetését), hanem lényegében csak a 2001. június 19-én elfogadott magyar kedvezménytörvénnyel, és az érintett országok álláspontjával foglalkozott. Jürgens első jelentését 2002 novemberében nem találta vitára alkalmasnak a jogi bizottság, s visszaadta a jelentéstevőnek átdolgozásra.

A határozattervezet jelenlegi formájában tartalmi kérdésekben már nem emel kifogást, míg korábbi változata a területi elv megsértésében és a hátrányos megkülönböztetés több formájában is elmarasztalta a 2001. június 19-i törvényt. E vitás pontok egyrészt a törvény módosítása következtében, másrészt a Jürgens-jelentés szövegében a magyar fél által kifogásolt pontatlanságokról folytatott egyeztetések következtében megszűntek.

A bizottság jelenleg csupán az eljárás egyoldalúságát kifogásolja: az egyeztetéseket hiányolja – mutatott rá az MTI kérdésére válaszolva Tabajdi Csaba, az ülésszakon részt vevő magyar képviselőcsoport vezetője -, illetve azt, hogy az egyeztetések nem emelkedtek minden szükséges esetben államközi megállapodások rangjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik