Belföld

Hat jelentkező a Postabank privatizációjára

A szerda déli határidőig hat pályázat érkezett a Postabank privatizációjára az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-hez. - jelentette be Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. vezérigazgatója.

A bank privatizációs pályázati dokumentumát hét befektető vásárolta meg. Korábban az OTP Bank, a Budapest Bank anyavállalata, a General Electric Capital, az Erste Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank anyabankja, a belga KBC, és a HVB Bank is jelezte, hogy érdeklődik a Postabank megvétele iránt.


Rajtuk kívül az egyik legnagyobb olasz hitelintézet, az Unicredito is úgy nyilatkozott, hogy szeretné megvenni a Postabankot később, azonban azt is megerősítették, hogy nem vették meg a pályázati anyagot.


Az ÁPV Rt. május 20-án jelentette meg a Postabank privatizációs pályázatát, amelyben a több mint 20 milliárd forint alaptőkéjű bank teljes részvénycsomagját, azaz az alaptőke 96,8 százalékát kitevő és a Magyar Posta tulajdonában lévő részvénycsomagot, valamint az ÁPV Rt. tulajdonában lévő 3,2 százalékos részvénycsomagot ajánlja fel a privatizációs szervezet megvételre.


A kétfordulós pályázat első fordulójában belföldi, vagy külföldi jogi személyek vehetnek részt, amelyek a Standard and Poor,s szerint legalább BBB, vagy a Moody,s szerint legalább Baa3 hitelminősítéssel rendelkeznek. A pályázat második fordulójában a kötelező érvényű ajánlat biztosítékául 400 millió forint bánatpénzt kell átutalni az ÁPV Rt.-nek.


A kötelező érvényű ajánlatokat szeptember 12-én 10 és 12 óra között kell benyújtania az ajánlattevőknek a privatizációs szervezetnél. A pályázati kiírás szerint a részvények értékesítésével az ÁPV Rt. célja a vételár maximalizálása, a bank hatékonyságának növelése és versenyképességének fokozása.


A vételárat a vevőnek egy összegben, készpénzben kell megfizetnie az adásvételi szerződésbe foglalt feltételek teljesülését követő 15 napon belül. A pályázaton kívül, de azzal összefüggésben az ÁPV Rt. fenntartja azt a lehetőséget, hogy a privatizációs szervezet tulajdonában lévő részvénycsomagot felajánlja a bank munkavállalóinak. A vevőnek azonban joga és kötelezettsége lesz eladási és vételi opciókkal megszerezni ezeket a részvényeket is.


A Postabank az elmúlt évet 398,8 milliárd forint mérlegfőösszeggel zárta, amely jelentős növekedés a 2001 végi 363,243 milliárd forinthoz képest. A Postabank vesztesége 2002-ben 1,776 milliárd forint volt, ez azonban jóval kevesebb, mint a 2001. évi 2,211 milliárd forint mérleg szerinti veszteség.


A bank vezetése szerint a hitelintézet komoly értéket képvisel a magyar pénzpiacon, különösen, ami kiterjedt fiókhálózatát, évek óta hű lakossági és vállalati ügyfélkörét, valamint a postával kialakított üzleti kapcsolatát jelenti.


A bank tavalyi mérlege szerint az ügyfelekkel szembeni követelések több mint 40 milliárd forinttal nőttek, és 2002. végi állományuk 187,8 milliárd forint volt. A banknál az összes ügyfélforrás tavaly év végén mintegy 316,4 milliárd forintot tett ki, szemben a 2001. végi 290,6 milliárd forinttal.


A Postabank-csoport konszolidált mérlegfőösszege 2002-ben átlépte a 400 milliárd forintot. A pénzintézet és a konszolidációs körbe tartozó 10 leányvállalat együttesen 1,8 milliárd forint adózás előtti veszteséggel fejezte be a tavalyi évet.


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.