Belföld

Hárommiliárd forintos áfacsalással vádolják a volt Fidesz tanácsadót

Összesen mintegy hárommilliárd forint jogosulatlan áfát vett fel a Fővárosi Főügyészség vádirata szerint Varga Tamás, illetve 23 társa 1996-99 között - értesült az MTI szerdán.

Az ügyészségnek a Fővárosi Bírósághoz benyújtott vádirata szerint a vádlottak létrehoztak és működtettek egy cégcsoportot, amely fiktív szerződések, meg nem valósult beruházások, valótlan tartalmú számlákkal igazolt teljesítések nyomán igényelt vissza jogosulatlanul áfát. A vádlottak, akik tudatában voltak annak, hogy szerződésben vállalt kötelezettségeiket nem fogják teljesíteni, illetve a kiállított számlák valótlan tartalmúak, többször is alkalmazták a körbeszámlázásokra épülő módszert.

Az ügyészség ötrendbeli folytatólagosan elkövetett, különösen nagy kárt okozó adócsalással, illetve magánokirat-hamisítással vádolja az elsőrendű vádlott Varga Tamást, aki ez alapján halmazati büntetésként akár 12 éves szabadságvesztéssel is sújtható.

A vádpontokban szerepel többek között a főváros II., illetve XII. kerületében lévő egy-egy lakóparkkal kapcsolatos beruházás ügye is. Ez a büntetőeljárás az egyike azoknak az eljárásoknak, melyekben az ide vonatkozó törvénymódosítás miatt július 1-jéig érdemi döntést kell hozniuk a bűnüldöző hatóságoknak, azaz vádat emelni vagy megszüntetni az eljárást.

Varga Tamás évek óta ismeretlen helyen tartózkodik, ellene távollétében folynak az eljárások, és nemzetközi elfogató parancsot is kibocsátottak. Varga Tamás ellen a 90-es évek második felében csempészés, csalás, sikkasztás és más bűncselekmények miatt több büntetőeljárás is indult, és első fokon, nem jogerősen két bíróság is letöltendő szabadságvesztést szabott ki.

Egy Dunaferr-részvényekkel kapcsolatos bűnügyben a Dunaújvárosi Városi Bíróság orgazdaság miatt ítélte két és fél évre Varga Tamást, a megyei bíróság másodfokon felmentette, ám tavaly a Legfelsőbb Bíróság a Legfőbb Ügyészség indítványára felülvizsgálati eljárásban hatályon kívül helyezte a felmentést, és új eljárásra utasított.

Egy másik ügyben a Budakörnyéki Bíróság 2001-ben első fokon nem jogerősen szintén két és fél éves szabadságvesztésre ítélte Varga Tamást luxusautók Magyarországra csempészése miatt. Varga Tamás 1990-92 között a Fidesz gazdasági tanácsadója volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik